'Afwezigheid massavernietigingswapens Irak voor inval bekend'

De afwezigheid van massavernietigingswapens in Irak, was bij geheime diensten en regeringen bekend voor de inval in Irak. Dat werd defensie-specialist Rob de Wijk meegedeeld op een brainstormsessie van inlichtingendiensten en defensiespecialisten. De bijeenkomst in het Engelse Chatham House vond plaats voor de inval in Irak. De bijeenkomst ging over de gevolgen van een mogelijke oorlog in Irak.

Op een vraag van De Wijk of er daadwerkelijk massavernietigingswapens te vinden zijn in Irak, kwam een verrassend antwoord. De Wijk: "Toen werd onomwonden gezegd, die wapens zijn er al een hele tijd niet meer. Die zijn vermoedelijk halverwege de jaren '90 opgeruimd door Saddam Hoessein." Van Wijk wil vanwege de geldende regels van de Chatham-bijeenkomsten, de zogenaamde Chatham-house-rules, niet zeggen wie zijn bron is. De Wijk benadrukt echter dat zijn bron exact op de hoogte was van alle inns en outs rond het al dan niet aanwezig zijn van massavernietigingswapens.

Op die bijeenkomst waren verder nog aanwezig John Bolton, Amerikaans ambassadeur bij de Verenigde Naties en Geoff Hoon, de Britse minister van Defensie. De Wijk was aanwezig als defensiespecialist. Als reden voor de inval in Irak werd altijd de aanwezigheid van massavernietigingswapens genoemd.

Voor meer info (

EenVandaag