Gemeente Tilburg

Onder embargo tot 3 februari 20.00 uur

Nieuw busstation in Spoorzone blijft op huidige locatie Bestaand busstation in mei dit jaar opgeknapt

Het college wil in 2012 het nieuwe busstation in de Spoorzone realiseren op de locatie van het huidige busstation. De grond van het appartementencomplex Tilburion wordt hiervoor gebruikt. Het college wil daarnaast nog dit jaar het huidige busstation opknappen. De voorstellen worden aan de raadscommissie Fysiek voorgelegd op 9 of 16 februari aanstaande.
Wethouder Johan van den Hout (verkeer en vervoer): "We hebben onderzocht of het nieuwe busstation deels onder het spoor kan worden gelegd of uit twee lagen kan bestaan. Die opties zijn niet alleen duurder, maar ook nog eens minder klantvriendelijk. Daarom gaan we voor het toekomstige busstation uit van de huidige locatie. Daar kunnen we een veilig, comfortabel en goed functionerend busstation maken dat voldoet aan de eisen van deze tijd." De totale kosten voor het nieuwe busstation bedragen ruim 14 miljoen euro. Vanavond worden de direct betrokkenen hierover geïnformeerd op een bewonersavond. "Het huidige busstation wordt overigens opgeknapt", vervolgt van den Hout. "Aangezien de bouw van het nieuwe busstation pas over drie jaar zal beginnen, is dat wel nodig. Het huidige station is niet veilig en klantvriendelijk, wat wel nodig is voor de belangrijkste halte van de stad."
Eilandperron
Bij de uitwerking van het ontwerp is uitgegaan van een toename van 40% van het aantal busritten per etmaal. Nodig om het grotere aantal reizigers in de toekomst op te kunnen vangen. Het busstation wordt een zogenoemd 'eilandperron' waarlangs en rondom alle halteplaatsen liggen. "We hebben ook onderzocht of we een alternatief woongebouw in combinatie met het station kunnen realiseren", aldus van den Hout. "Het is mogelijk om een woongebouw op poten van zes meter hoogte te bouwen, boven het buseiland. Om te kunnen parkeren zal dan een parkeerkelder nodig zijn, gelegen onder een deel van het nieuwe busstation." In het woongebouw zouden 50 nieuwe appartementen kunnen komen. Er is nog nader onderzoek nodig naar de precieze stedenbouwkundige en architectonische inpassing met oog op de geluidhinder van het spoor en externe veiligheid. Om op de huidige locatie een nieuw busstation te kunnen realiseren, is het nodig dat er op korte afstand van het station tijdens de werkzaamheden een tijdelijk busstation kan worden gemaakt. Dat zou aan de noordzijde van het spoor kunnen of aan de oostzijde van het station.
Opknapbeurt huidig busstation
Het huidige busstation is in een slechte onderhoudsconditie en voldoet niet aan de eisen voor openbaar vervoer. Van den Hout: "Deze belangrijkste halte van de stad zal tot de betere verlichting, de overkapping aan de perronkant wordt verbeterd en de abri's vervangen. Ook worden de opstapperrons verhoogd en gidslijnen aangelegd. Op de vertrekplaatsen van de bus wordt actuele digitale reisinformatie geboden." De totale kosten worden geraamd op 687.000 euro, inclusief de kosten van 225.000 euro voor later herbruikbare materialen. De werkzaamheden starten in mei 2009. Overleg bewoners Tilburion
Begin vorig jaar heeft het college het principebesluit genomen om voor het toekomstige busstation te kiezen voor handhaving op de huidige locatie. Onder voorwaarde dat er ruimte gevonden kon worden om ook in de toekomst een veilig, comfortabel en goed functionerend busstation te realiseren. Met het bestuur van de Vereniging van Eigenaren van Tilburion heeft naar aanleiding van dit besluit overleg plaatsgevonden. Ook hebben individuele eigenaren zich tot de gemeente gewend en aangegeven plannen te hebben voor verkoop van hun woning, maar hiermee niet verder kwamen door de onzekerheid over de toekomst van het gebouw. De gemeente is daarop in gesprek gegaan met die bewoners. Inmiddels zijn er door de gemeente twee aangeboden woningen en één kantoorruimte gekocht en nog twee eigenaren hebben eind december 2008 hun woning aangeboden. Gekochte woningen worden door de gemeente met reguliere huurovereenkomsten verhuurd.
Het is dit persbericht genoemde collegebesluit wordt behandeld in de raadscommissie Fysiek op 9 of 16 februari aanstaande.