Gemeente Apeldoorn

D66 Apeldoorn blij met nieuwe mantelzorgwoningen

De fractie van D66 Apeldoorn is blij met de toezegging van het College om het vergunningenbeleid voor zogenoemde 'mantelzorgwoningen' te verruimen. Mantelzorgwoningen zijn compacte, verplaatsbare woonunits die zich uitstekend lenen voor het verzorgen van een hulpbehoevend familielid. De instemming volgt op het initiatief van D66, die door middel van schriftelijke vragen de mogelijkheid van mantelzorgwoningen aan het College voorlegde.

Mantelzorgwoningen vergemakkelijken volgens D66 de taak van mantelzorgers. Daarnaast bieden de units haar bewoners privacy die anders vaak verloren gaat. De flexibiliteit van mantelzorgwoningen zorgen voor een duurzamer gebruik. Daarnaast kan het via deze wijze van mantelzorg bieden leiden tot het terugdringen van kosten op het gebied van thuiszorg. Onder andere de gemeenten Rhenen, Eindhoven en Dokkum zijn Apeldoorn inmiddels voorgegaan. De aanschaf van mantelzorgwoningen wordt mogelijk geregeld in samenwerking met woningbouwcorporaties.

"Wij zijn blij dat het College ons voorstel overneemt", aldus Paula Donswijk-Bot, fractievoorzitter van D66. "Mantelzorgwoningen bieden kansen die de mantelzorger ontlasten en de leefomstandigheden van de hulpvrager verbeteren. "We kennen allemaal wel een verhaal uit onze omgeving van mensen die proberen hun bejaarde ouders, wonend aan de andere kant van het land te verzorgen, met alle onrust en onzekerheid van dien". Daarnaast is de flexibiliteit van mantelzorgwoningen een aanmerkelijk voordeel; de units kunnen keer op keer opnieuw gebruikt worden, waardoor ze duurzaam zijn in het gebruik."

Einde Persbericht

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Paula Donswijk-Bot, fractievoorzitter van D66 in Apeldoorn, bereikbaar via 055-5222160.