Ingezonden persbericht



- Persbericht -

februari 2009

Tegels: uniek boek over vijf eeuwen Nederlandse tegelgeschiedenis

Vandaag komt het boek Tegels: Een greep uit vijf eeuwen tegelgeschiedenis uit. Het boek toont en beschrijft een groot aantal tegels die tijdens de zomer van 2008 werden tentoongesteld in de expositie 'Tegels in de Loods'. Wegens succes vindt in mei 2009 een tweede tegelexpositie plaats.

De succesvolle expositie bestond uit 140 stukken, waarvan het grootste deel afkomstig was van particuliere verzamelaars, musea en antiquairs. 'We hebben voor het boek de meest spraakmakende tegels geselecteerd,' vertelt Walter Lensink, de schrijver en samensteller van Tegels: Een greep uit vijf eeuwen tegelgeschiedenis. In het boek staan heldere kleurenfoto's van de wandtegels en wordt de historische achtergrond van de stukken uitvoerig beschreven. Het boek is gemaakt in samenwerking met een aantal experts.

Het tegelboek is de tweede in een serie over geëxposeerde archeologische vondsten. Het vorig jaar uitgegeven boek Glas behandelde 17de-eeuws gebruiksglas dat voornamelijk in beerputten werd aangetroffen. In het derde deel zullen de hoogtepunten van de expositie 'Steengoed in de loods' worden opgenomen. In mei dit jaar krijgt de tegelexpositie een vervolg. Dit keer zullen 300 tegels gratis voor het publiek worden tentoongesteld. De exposities vinden plaats in Hoorn, in een sfeervolle expositieruimte waar zich ook een origineel betegelde 17de-eeuwse kelder bevindt.

Het boek "Tegels" verschijnt in een beperkte oplage en is bedoeld voor zowel de geïnteresseerde leek als de ware liefhebber.

Stichting PolderVondsten heeft met de exposities een duidelijk doel voor ogen. 'We willen het Nederlandse erfgoed voor een zo breed mogelijk publiek toegankelijk maken,' vertelt Lensink, die naast schrijver ook woordvoerder van de stichting is. 'Wij tonen vele voorwerpen uit verschillende tijdsperiodes, waarbij juist het verhaal achter het voorwerp interessant is.


- Einde persbericht -

Voor meer informatie en het aanvragen van een recensie-exemplaar kunt u contact opnemen met

Luctor et Emergo Media
Walter Lensink
0229-247444
lensink@poldervondsten.nl

---- --