Ingezonden persbericht
Bouwsector mogelijk profijt van uitspraak Wellink
De bouwsector profiteert mogelijk van de uitspraak die Nout Wellink heeft gedaan in het televisieprogramma Buitenhof. De president van de Nederlandsche Bank is van mening dat de regering gezien de huidige economie soepeler moet omgaan met de begroting. Door bijvoorbeeld grote infrastructurele projecten eerder uit te voeren dan gepland kan de economische groei worden aangewakkerd. En dat kan interessant zijn voor beleggers.
De projecten kunnen gefinancierd worden door geld uit latere begrotingen naar voren te halen. Wellink: 'Als je een uitgave doet voor bijvoorbeeld een weg of een gebouw en je weet dat het bij die investering blijft, dan moet het mogelijk zijn om op die wijze de economie te stimuleren.' Veel overheden, waaronder die van de Verenigde Staten en China, komen daarom al met concrete plannen om op korte termijn extra geld uit te trekken voor hun infrastructurele projecten.
Veel infrastructurele projecten
De Nederlandse regering heeft een groot aantal infrastructurele projecten op de agenda staan. Denk daarbij aan het uitbaggeren van waterwegen, het ophogen van dijken langs rivieren en kanalen, het vernieuwen van wegen en het aanleggen van tunnels. Als er inderdaad gehoor wordt gegeven aan de oproep van Wellink, zullen bedrijven die actief zijn op die gebieden veel baat hebben bij de vervroegde investeringen van de overheid.
Interessante ondernemingen*
De vraag is nu welke van die bedrijven kansen bieden voor beleggers. Als we het hebben over de bouw, kan er gekeken worden naar het beursgenoteerde Ballast Nedam, BAM, Heijmans en Arcadis. Maar ook bedrijven actief in de infrastructuur zoals ingenieursbureau Grontmij en Imtech, dat diensten levert op het gebied van elektrotechniek, ICT en werktuigbouw, kunnen interessant zijn. Verder valt te denken aan baggeraar Boskalis Westminster en toeleverancier Ten Cate. Dit laatste bedrijf voorziet in beschermende en brandwerende kleding voor de bouwsector.
Blik over de grens*
Aangezien verschillende buitenlandse overheden dit jaar al meer willen investeren in infrastructurele projecten, kunnen beleggers ook een blik werpen over de grens. Grote spelers die 'meeliften' op deze ontwikkeling, zijn onder andere het Belgische Solvay en de van origine Franse ondernemingen Saint Gobain, Bouygues en Vinci. Solvay is een belangrijke leverancier van kunststoffen aan de bouwsector. Saint Gobain levert wereldwijd glasmaterialen voor de bouw en Bouygues is één van de grootste ter wereld op het gebied van voorgefabriceerde materialen (beton) voor de industrie en bouw. Vinci is eveneens actief in de bouw en is daarnaast één van de belangrijkste wegenbouwers wereldwijd.
* De redacteur van dit artikel heeft op het moment van publicatie geen posities in betreffende fondsen. Ga voor overige meldingen inzake de Wet Marktmisbruik naar de volgende site: www.wijs.nl/home/nieuws/wet-marktmisbruik