Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie (NIGZ)

Nationaal congres gezondheidsbevordering en preventie stelt professional centraal

3 februari 2009

Op 29 januari 2009 vond voor de zesde maal het Nationaal congres gezondheidsbevordering en preventie plaats, dit keer met als thema `De professional in perspectief'.

In de officiële opening ging mevrouw Annemiek van Bolhuis van het ministerie van VWS in op het profiel van de professional van vandaag en op de rol van de overheid. De overheid kan in haar optiek de professional faciliteren door verbindingen te leggen tussen beleid, onderzoek en de praktijk.

RIVM/Centrum Gezond Leven
Op het congres werd tijdens een drukbezocht debat stilgestaan bij de positie en het functioneren van het RIVM/Centrum Gezond Leven (CGL). Gezondheidsbevorderaars en preventiemedewerkers gaven hun visie op de invulling van de regierol die het CGL kan vervullen. Het CGL moet vraag en aanbod rond gezondheidsinterventies bij elkaar brengen, maar het centrum is door haar verbondenheid met het RIVM en de thema-instituten gepositioneerd aan de kant van de aanbieders. Er werd gepleit voor een sterkere verankering aan de `vraagzijde', waaronder de GGD'en.
Prikkelend was de suggestie dat het CGL mogelijk de geldstromen voor het ontwikkelen van interventies moet gaan kanaliseren. Daardoor kan het beter zijn regierol invullen. Ook werd opgemerkt dat er relatief weinig geld is voor het toepassen van goede interventies. In die `wanverhouding' moet verandering komen.

WR-lezing
De Wilhelmina Rouwenhorstlezing 2009 werd gehouden door drie vakvrouwen die vanuit de perspectieven van praktijk, onderzoek en beleid ingingen op het dagelijkse werk van gezondheidsbevordering en preventie. Daarin verandert het nodige en dat heeft te maken met de complexiteit van gezondheidsproblemen en maatschappelijke vraagstukken. "Er is een roep om andere werkwijzen, met nieuwe actoren, waarbij afstemming en samenhang noodzakelijk zijn. Het planmatig evidence-based ontwikkelen en toepassen van interventies is niet meer genoeg". Met deze woorden trapte dr. Jolanda Keijsers de lezing af. Onder de titel `Van rationele naar relationele gezondheidsbevordering en preventie' gaf Keijsers, voorzitter van de beroepsvereniging NVPG en werkzaam bij TNO, aan dat de ontwikkelingen die het vak op zich af ziet komen door de NVPG vertaald zijn in acht opgaven. Deze opgaven maken de nieuwe doelen en ambities in een veranderende context expliciet. In haar kernboodschap riep ze op tot een meerjarig professionaliseringstraject, waarbij samen met de diverse stakeholders, zoals werkgevers, gewerkt wordt aan de benodigde competentieontwikkeling en functiedifferentiatie. Prof. dr. Karien Stronk, Hoogleraar Sociale Geneeskunde bij het AMC, onderstreepte het belang van de opgaven, maar gaf tegelijkertijd aan dat er vanuit onderzoek nog onvoldoende bekend is over hoe daar onderbouwd mee aan de slag te gaan. Ze hield daarom een pleidooi voor onderzoek ter ondersteuning van het veranderende werk van gezondheidsbevordering en preventie. Daarnaast nodigde ze de gezondheidsbevorderaar uit praktijkervaringen te rapporteren. Dr. Jacomine Ravensbergen, werkzaam bij ZonMw, ging in op het perspectief van beleid en vroeg aandacht voor een goede infrastructuur om de driehoek van beleid, onderzoek en praktijk te ondersteunen en wees op het belang van samenwerken. In haar geschetste overzicht van ZonMw-programma's werd duidelijk dat deze tal van aanknopingspunten bieden om met de opgaven aan de slag te gaan.

Preffi-prijs 2009
De Preffi-prijs, die tweejaarlijks door het Gezondheidsinstituut NIGZ wordt uitgereikt aan het meest veelbelovende gezondheidsbevorderings- of preventieproject in Nederland, is dit jaar gewonnen door `Watwiljijmetwiet.nl' van Tactus Verslavingszorg.
Tweede werd het project `ACTOR' van Stichting In Beweging. De derde plaats ging naar het project `Eet GoedKoop Gezond' van GGD IJsselland. De drie genomineerde projecten worden opgenomen in het erkenningstraject voor interventies van het CGL en het Nederlands Jeugdinstituut. In totaal werden twaalf projecten ingezonden voor de Preffi-prijs.

Trendonderzoek 2008
Het Trendonderzoek is een periodiek onderzoek met als doel overzicht en inzicht te bieden in het werkveld van gezondheidsbevordering en preventie. Uit het onderzoek blijkt dat de professionals de acht opgaven van de NVPG in hun werk herkennen. Vergeleken met 2004 is de omvang van de sector gestegen en is er minder tijd en ruimte voor deskundigheidsbevordering. De professional kent een breed takenpakket dat zich met name richt op het ontwikkelen en toepassen van interventies. Vaktijdschriften worden nauwelijks gelezen. Het gebruik van kwaliteitsinstrumenten is sinds 2004 afgenomen en informatiebronnen zoals nieuwsbrieven en websites zijn belangrijker geworden.

Ontmoetingspunt voor professionals
Het Nationaal congres, dat is georganiseerd door het Gezondheidsinstituut NIGZ, de NVPG, GGD Nederland en de NSPOH, is inmiddels uitgegroeid tot het tweejaarlijkse ontmoetingsmoment voor professionals uit de landelijke en lokale gezondheidsbevordering en preventie. En dat er behoefte is aan zo een congres voor de sector, blijkt uit het hoge aantal inschrijvingen .


------------------------------