Provincie Noord-Brabant

|Openbare besluitenlijst                           |
|Vergadering Gedeputeerde Staten Noord-Brabant d.d. 3 februari   |
|2009                                              |

1. Informele zorg Informele zorg is zorg voor patiënten voor bijvoorbeeld familie en vrienden dat gedaan wordt door zogenoemde 'mantelzorgers'. Omdat zij deze zorg vaak naast een baan verrichten, is ondersteuning noodzakelijk. Dit gebeurt in o.a. De Boshoeve in Rijsberg. GS hebben een notitie hierover vastgesteld. De statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur bezoekt De Boshoeve op 6 maart.

2. Begroting in orde Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken is de begroting van de provincie voor het jaar 2009 financieel goed op orde. Gedeputeerde Staten nemen daarvan kennis en melden de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken dat zij de aanbeveling over de inhoud van de paragraaf onderhoud kapitaalgoederen overnemen en dat zij in de najaarsbrief 2008 Provinciale Staten geïnformeerd hebben over de onrust op de financiële markten.

3. Particulier natuurbeheer GS stellen de hele Ecologische Hoofdstructuur open voor particulier natuurbeheer. Daartoe wordt het natuurgebiedsplan Noord-Brabant gewijzigd. Het ontwerp-besluit heeft inmiddels ter inzage gelegen. Hierop zijn geen zienswijzen gekomen.

4. Memorie van Antwoord OV In een Memorie van Antwoord geven GS toelichting op vragen over o.a. een pilot Regiotaxi in West-Brabant, een verlaagd tarief voor de Regiotaxi en de mutaties in de dienstregeling mei/juni 2009. Provinciale Staten worden hierover geïnformeerd.

5. Museumcluster 's-Hertogenbosch GS geven de prioriteit aan een goed functionerend ontwerp voor het museumcluster in 's-Hertogenbosch en accepteren dat er als gevolg hiervan een bomen gekapt worden. In overleg met de gemeente worden er een nieuwe bomen geplant. Dit antwoorden GS op vragen van de SP-statenfractie.

6. Kavelruil sneller geregeld Subsidieaanvragen voor kavelruil tussen agrarische bedrijven kunnen in de toekomst sneller en effectiever afgehandeld worden. Gedeputeerde Staten hebben met de Dienst Landelijk Gebied de afspraken over de uitvoering van het plattelandsontwikkelingsprogramma aangepast.

7. Minder papier In de toekomst zal er fors minder papier gebruikt worden in de provinciale organisatie door de invoering van digitaal werken en digitale archivering. Dat maakt het mogelijk om over te stappen op lichtere papiersoorten. Digitaal werken wordt vanaf 2010 stapsgewijs ingevoerd. Dat melden Gedeputeerde Staten in antwoord op vragen van de heer van Zeeland (SP). De besparing zal volgens schattingen tussen de 50.000 en de 100.000 kilogram op jaarbasis bedragen.

8. Grensemplacement A67 De provincie Noord-Brabant wil dat er tijdens de ombouw van de parkeerplaats bij de grens met Duitsland (A67) tijdelijk een passend alternatief komt. In een brief aan verkeersminister C. Eurlings laat Brabant weten zich ernstig zorgen te maken. Het emplacement gaat in augustus 2009 voor een aantal maanden op de schop. Vrachtwagenchaufeurs moeten dan noodgedwongen, aangezien Duitsland strikte rijtijden kent, elders een veilige rustplek zien te vinden.

9. Wijziging Algemene Subsidieverordening Provincie Noord-Brabant Gedeputeerde Staten hebben in vervolg op de bespreking van het statenvoorstel tot wijziging van de Algemene subsidieverordening Provincie Noord-Brabant een Momorie van Antwoord/Nota van wijziging vastgesteld. Daarbij wordt nader ingegaan op de oorspronkelijke achtergrond tot schrapping in de verordening van de bevoegdheid tot vaststelling van beleidsregels door Gedeputeerde Staten en het belang om deze bevoegdheid om redenen van rechtszekerheid en rechtsgelijkheid te behouden en als zodanig te vermelden in de Algemene subsidieverordening.

10. Ruimtelijke plannen Gedeputeerde Staten verlenen op grond van artikel 19 WRO een verklaring van geen bezwaar aan de gemeente Oss voor de realisatie van een hoofdaardgastransportleiding; de gemeente 's-Hertogenbosch voor de bouw van appartementen en een ouderensociëteit op de hoek Azaleastraat/Tulpstraat in Rosmalen; de gemeente Sint Anthonis voor het uitbreiden van een kantoorpand en bedrijfsperceel aan de Heistraat te Landhorst; de gemeente 's-Hertogenbosch voor het uitbreiden van een kantoor aan de Hoff van Hollantlaan te Rosmalen; de gemeente Maasdonk voor de aanleg van natuurcompensatie A59 te Nuland; de gemeente Halderberge voor de realisatie van een woning aan de Hoenderparkdreef; de gemeente Geertruidenberg voor de realisering van 41 grondgebonden woningen aan de Molenstraat/ Griffiershof en Raadhuisstraat; de gemeente Cuijck voor de realisatie van een onbemand tankstation aan de Raamweg ongenummerd; de gemeente 's-Hertogenbosch voor 18 seniorenwoningen en een zorgsteunpunt; de gemeente Halderberge voor de realisatie van 31 woningen aan de Pastoor van Breugelstraat.

Gedeputeerde Staten hebben de verklaring van geen bezwaar van de gemeente Breda voor uitbreiding van een bedrijfsloods aan de Leursebaan 304 te Breda geweigerd, hebben het bestemmingsplan Kom Budel-Schoot van de gemeente Cranendonck gedeeltelijk goedgekeurd en hebben het wijzigingsplan Keizersberg 39 in Elsendorp, gemeente Gemert-Bakel goedgekeurd.