Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Leiden, 3 februari 2009

VEEL ISLAMITISCHER MOETEN ZE HET NIET MAKEN
Zondagmiddaglezing, 8 februari 2009 in Museum Volkenkunde

De lezing van aanstaande zondagmiddag in Volkenkunde staat in het teken van de islam. Prof dr. Mr. Maurits Berger, jurist en Arabist, gaat in op de rol die de islam speelt in de huidige samenleving. De lezing maakt deel uit van de reeks zondagmiddaglezingen die Volkenkunde tot en met maart 2009 organiseert. Luisteren naar een actueel onderwerp en aansluitend tijdens een borreltje in het museumrestaurant napraten met de lezinggever: de ideale zondagmiddag besteding! De lezing begint om half vier: daarvoor is er dus alle tijd om het museum te bezoeken.

Dat de islam zich een positie verworven heeft in de Nederlandse en Westerse samenlevingen staat buiten kijf. Maar volgens critici gaat de islam niet samen met de moderne samenleving. Is dat zo? Maurits Berger zal ingaan op de rol die de islam speelt in allerlei actuele vraagstukken, en hoe daarmee om te gaan. De centrale vraag zal hierbij zijn of we het over moslims hebben, of eigenlijk over de islam?

Maurits Berger is hoogleraar Islam in het Hedendaagse Westen aan de Universiteit Leiden en als senior research associate verbonden aan Instituut Clingendael. Hij heeft drie jaar gewerkt als advocaat in Amsterdam, en heeft zeven jaar gewoond in het Midden-Oosten waar hij werkte als journalist en als onderzoeker op het gebied van de islam. Hij adviseert regelmatig overheden en treedt op als expert voor de media. Zijn specialisaties zijn politieke islam en islamitisch recht. Hij is onder meer bekend van de publicaties 'De sjeik in de domkerk', 'Sharia. Islam tussen recht en politiek', 'Islam onder mijn huid', 'Kruistocht en Jihad' en 'Islam is een sinaasappel'.

Aanvang: 15.30 uur. Arrangementsprijs: ^ 11,00 (lezing en borrel, inclusief museumentree). Museumkaarthouders, leden van de Vriendenvereniging en studenten van de Universiteit Leiden en de Hogeschool Leiden betalen de speciale prijs van ^ 5.

Museum Volkenkunde
Steenstraat 1 Leiden
T 071 5168 800 www.volkenkunde.nl info@volkenkunde.nl Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Extra open(voorjaarsvakantie) op maandag 16 en 23 februari. Op woensdag zijn de vaste en galerijtentoonstellingen GRATIS. Er geldt een toeslag van ^ 1,00 voor de tijdelijke tentoonstelling Music in Motion.