Ingezonden persbericht
VOORAANKONDIGING
Met eigen ogen
Zelfportretten uit de Nederlandse moderne kunst
Graag vragen wij uw aandacht voor de tentoonstelling Met eigen ogen, Zelfportretten uit de Nederlandse moderne kunst die het Noordbrabants Museum in 's-Hertogenbosch momenteel in voorbereiding heeft. Deze tentoonstelling loopt van 21 mei t/m 30 augustus 2009 en laat een 50-tal zelfportretten van diverse kunstenaars zien uit de periode 1900 tot heden. Centraal hierbij staat het verhaal dat de kunstenaar met zijn zelfportretten wil vertellen.
Zelfportretten
Het zelfportret vormt een geheel eigen thema in de kunstgeschiedenis. Weinig kunstenaars hebben de verleiding kunnen weerstaan zichzelf te vereeuwigen. Vanaf de Renaissance vormt het zelfportret de meest duidelijke verpersoonlijking van het kunstenaarschap. De schilders presenteren zich als hun eigen model, dikwijls voorzien van attributen die verwijzen naar het artistieke ambacht. In de Nederlandse kunstgeschiedenis zijn Rembrandt en Vincent van Gogh de bekendste schilders van zelfportretten.
Oude meesters tegenover jonge talenten
In de zelfportretten die in de twintigste eeuw zijn gemaakt - en tot op de dag van vanndaag gemaakt worden - plaatst de kunstenaar zich op zijjn manier in de kunsthistorische traditie. De kunstenaar is zijn model en confronteert ons daarmee, dikwijls vanuit een geheel eigen, onafhankelijke artistieke invalshoek. Dit heeft geleid tot een kleurrijke variatie aan indringende en fantasievolle zelfportretten. In de tentoonstelling worden portretten van 'oudere' twintigste-eeuwse meesters geconfronteerd met het werk van jonge talenten. Het gaat om uitzonderlijke en prachtige werken van onder meer Carel Willink, Ger van Elk, Dick Ket, Lucebert, Kees Verwey, Levi van Veluw, Rineke Dijkstra en vele anderen.
Drie thema's
Centraal in deze expositie staat het verhaal dat de kunstenaar met zijn zelfportret wil vertellen en hoe het publiek daarop reageert.
De selectie van zelfportretten is in drie thema's in te delen. Dat is in de eerste plaats de kunstenaar die zich voorstelt met attributen van zijn ambacht. Dit type, dat overduidelijk teruggrijpt op de traditie die sinds de middeleeuwen en Renaissance gangbaar was, zien we terug in de portretten van de magisch realisten tot en met de werken van Philip Akkerman.
In de tweede plaats worden portretten getoond waarin de kunstenaar zichzelf als het ware psychologiseert. Hij verandert zijn gezicht, bijvoorbeeld door het een aparte kleur te geven, of hij houdt zichzelf een masker voor. Op deze wijze vertelt de kunstenaar iets over zijn gemoed.
Het derde thema bestaat uit zelfportretten waarin de kunstenaar zichzelf eenvoudigweg als model gebruikt. In de foto's en collages van Ger van Elk en Teun Hocks keert de kunstenaar zelf steeds weer terug als het anonieme onderwerp. Dit verleent deze kunstwerken een sterk vervreemdend effect. De tentoonstelling omvat naast een 50-tal schilderijen ook foto's en video's.
Aan de redacties
Voor meer informatie of beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Chantal Sleutjes, 073-68 77 807 of per email csleutjes@noordbrabantsmuseum.nl of Charlotte Joosten, tel. 073 - 68 77 815 of per e--mail cjoosten@noordbrabantsmuseum.nl
Wilt u meer inhoudelijke informatie over de tentoonstelling, dan kunt u contact opnemen met projectleider Paul Huys Janssen, 073-6877811 of phuysjanssen@noordbrabantsmuseum.nl
Bijschriften van de afbeeldingen in de bijlage:
Lucebert (1924-1994)
Zelfportret, 1976
Olieverf op doek, 50 x 70 cm
Caldic Collectie, Rotterdam
Philip Akkerman
Zelfportret 'Memento Mori', 1999 no. 105
Olieverf op paneel, 50 x 43 cm
Collectie kunstenaar