Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht
03-02-2009

VU-chemicus Henk Timmerman ontvangt eredoctoraat Universiteit Antwerpen

Henk Timmerman (1937), farmaceutisch chemicus aan de Vrije Universiteit, ontvangt woensdag 29 april 2009 een eredoctoraat van de Universiteit van Antwerpen. Hij krijgt deze voor zijn wetenschappelijke verdiensten op het gebied van de Medicinale Chemie, specifiek voor zijn belangrijke bijdragen aan het onderzoek naar de histamine receptoren, en voor zijn enorme inzet voor wetenschappelijke verenigingen en organisaties. Timmerman behoort al diverse jaren tot de honderd meest geciteerde farmacologen en toxicologen wereldwijd.

Timmerman promoveerde in 1967 aan de Vrije Universiteit op een onderwerp waarin organische synthese en farmacologisch onderzoek centraal stonden. Na een carrière bij de industrie (Wetenschappelijk Directeur van de Farmaca Divisie van Gist- brocades) werd hij in 1979 Hoogleraar Algemene Farmacologie aan de VU. Onder zijn leiding werd de Vakgroep Farmacochemie uitgebouwd tot een internationaal vooraanstaande groep voor onderwijs en onderzoek.

Timmerman vervulde veel functies in organisaties op het gebied van geneesmiddelonderzoek, zowel aan de chemische als aan de farmacologische zijde. Zo was hij voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Chemische Vereniging (KNCV), de Nederlandse Vereniging voor Farmaceutische Wetenschappen en de European Federation for Medicinal Chemistry (EFMC). Ook was hij lid van de Division Chemistry and Human Health van de International Union of Pure and Applied Chemistry (IUPAC).

Voor zijn activiteiten ontving hij diverse prijzen waaronder de Nauta Award van de EFMC, de dr. Saal van Zwanenberg Organon prijs, de Ariensprijs van de Nederlandse Vereniging voor Farmacologie. Ook werd hij benoemd tot erelid van de KNCV en de Nederlandse Vereniging voor Farmacologie en de European Histamine Research Society. Hij ontving verder eredoctoraten van de Gadjah Mada University in Yogyakarta Indonesië en de Medische Universiteit van Lodz, Polen. In Indonesië werd in 2007 een "Henk Timmerman Prize and Award" geïntroduceerd.