Nederlandse Moslim Omroep

P E R S B E R I C H T

OBA Live op Radio 5

NIO/NMO

Dinsdag 3 februari 2009

19.00-21.00 uur

Talkshow met gasten, discussies en live muziek rechtstreeks vanuit OBA (Openbare Bibliotheek) in Amsterdam. Presentatie: Sharida Mohamedjoesoef

---
Hoofdgast De mooiste vrouw van Nederland, Miss Nederland 2008, doet twee universitaire masterstudies. Deniz Akkoyun vertelt in OBA Live dat er meer vrouwen aan de top moeten komen. Ook wil ze de betrokkenheid van verschillende groepen mensen in de pluriforme samenleving bevorderen. Deniz' ouders komen oorspronkelijk uit Turkije. In hoeverre spelen roots, tradities en religie ook een rol in haar leven?

In de Islamitische canon vertelt Ceylan Pektas-Weber over het boek dat voor haar persoonlijk de essentie van de islamitische (culturele / literaire) traditie bevat: Believing Women in Islam: Unreading Patriarchal Interpretations of the Qur'an van Asma Barlas.

Godinnenspektakel 'Vrouwelijkheid' en 'mannelijkheid' zijn nog steeds twee strikt gescheiden werelden en worden ongelijk gewaardeerd, terwijl de derde feministische golf toch al een tijdje bezig is. Tijd voor een boost met het G-Spektakel Event. Een gesprek met initiatiefneemster Sabrye Sambou.

Fotoboek Sluiers ontsluierd Fotografe Angele Etoundi Essamba vertelt hoe haar foto's in dit boek het stereotype beeld van de zwarte vrouw als onderdrukt en afhankelijk wezen doorbreken.

Paneldiscussie Mag de staat de naam van je kind voorschrijven? Hierover gaat de discussie met Moussa Aynan (gemeenteraadslid PvdA Haarlem en Berber) en Samira Bouchibti (PvdA Tweede Kamerlid). Aanleiding: de Marokkaanse regering stuurt lijsten met goedgekeurde, islamitische namen naar de Europese ambassades. Berberse namen zijn verboden.

lees verder

Dit keer tekent Raja Alouani voor het Misverstand van de Week. Veel moslims zien (Israëlische) joden als agressors en bezetters van Palestijns gebied. Dit moet echter niet verward worden, aldus Alouani, met jodenhaat of antisemitisme.

Live muziek met Nihad Hrustanbegovic, concertaccordionist, componist en muziekdocent uit Bosnie-Herzegovina. Improviserend met jazz, tango, flamenco, gypsy, polka en pop komt hij tot een eigen cross-over stijl die ook door de reclamewereld ontdekt is (www.nihad-accordeon.com/).

OBA Live: Elke werkdag van 19.00-21.00 uur, afwisselend verzorgd door LLink, NMO/NIO, IKON en HUMAN. Actuele inhoud: www.obalive.nl.