Proefschrift over midden-bronstijd opnieuw beschikbaar


Proefschrift van Liesbeth Theunissen over midden-bronstijd opnieuw uitgegeven door Sidestone Press

LEIDEN, 20090203 -- In mei 1999 promoveerde Liesbeth Theunissen aan de Universiteit Leiden op een promotieonderzoek naar midden-bronstijd-samenlevingen in het zuiden van de Lage Landen. Haar proefschrift, reeds jaren uitverkocht, is opnieuw uitgegeven door Sidestone Press. In deze studie staan de overblijfselen van prehistorische boerengemeenschappen van omstreeks 3500 jaar geleden centraal. Met in de ene hand de restanten van het grafritueel, de grafmonumenten en de begravingen, en in de andere hand de overblijfselen van hun boerenerven schetst Theunissen een beeld van deze samenlevingen. Daarnaast gaat ze uitgebreid in op het archeologisch cultuurbegrip 'Hilversum-cultuur'.

Deze heruitgave is door de auteur voorzien van een nieuw `woord vooraf' en een uitgebreide lijst met literatuur die de afgelopen tien jaar over het onderwerp verschenen is.

Theunissen evalueert het begrip `Hilversum-cultuur', in de jaren vijftig geïntroduceerd door archeoloog Willem Glasbergen. Glasbergen baseerde zich in eerste instantie op bepaalde typen grafmonumenten en de urnvondsten daaruit. Uit deze studie blijkt duidelijk dat bepaalde kenmerkende restanten - vooral zichtbaar in het grafritueel - nog steeds archeologische realiteiten zijn. De vondstcomplexen die Glasbergen destijds als bouwstenen voor zijn definitie van de Hilversum-cultuur hanteerde, blijken nog steeds afwijkend te zijn, zowel in de tijd (het gaat om nieuwe verschijnselen) als ruimtelijk (ze kennen een beperkt verspreidingsgebied). De evaluatie geeft aan dat de Hilversum-cultuur nog steeds als een archeologische cultuur aanwijsbaar is. Ondanks de eigen karakteristieken maken de samenlevingen 'achter' de Hilversum-cultuur onderdeel uit van de uitgestrekte Noordwest-Europese bronstijdtraditie, gekenmerkt door lange woon-stalhuizen, grafheuvelbegravingen en grootschalige netwerkrelaties over lange afstanden.

Midden-bronstijdsamenlevingen in het zuiden van de Lage Landen: een evaluatie van het begrip `Hilversum-cultuur'
Liesbeth Theunissen
Type publicatie: Proefschrift
Uitgever: Sidestone Press, Leiden
ISBN: 978-90-8890-017-4
Aantal pagina's: 274
Prijs: ¤ 29,95 (inc. BTW; excl. verzendkosten)





Sidestone Press