Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Stagebegeleiding mbo schiet tekort

JOB, JongerenOrganisatie Beroepsonderwijs, de belangenbehartiger van een half miljoen mbo'ers in Nederland, kreeg het afgelopen schooljaar veel klachten binnen over de stage in het mbo. De meeste klachten gingen over de tekortschietende begeleiding op de stageplek en door de mbo-instellingen.

Ook uit de JOB monitor 2008, het landelijke tevredenheidsonderzoek gehouden onder 84.000 mbo-studenten, blijkt dat éénderde van de mbo'ers negatief oordeelt over de stagebegeleiding vanuit de mbo-instelling. Tevens gaven mbo'ers aan moeite te hebben met het vinden van een stageplaats en lopen sommige mbo'ers studievertraging op door problemen die ontstaan op de stage en het gebrek aan begeleiding daarbij. Sommige studenten vallen daardoor zelfs uit.

Volgens JOB kunnen de klachten voorkomen worden door een intensievere stagebegeleiding vanuit de mbo-instelling. Mbo-instellingen moeten met de begeleiding al voor de start van de stage beginnen, zoals met het leren solliciteren. Daarmee voorkom je dat veel studenten geen stageplaats kunnen krijgen. Recente onderzoeken tonen aan dat in de meeste sectoren namelijk wel genoeg stageplaatsen zijn.

Stagebegeleiders vanuit de scholen moeten regelmatig bij de bedrijven op bezoek gaan volgens JOB. Als er problemen ontstaan op de stageplaats, moet de student hierbij direct begeleiding krijgen vanuit school. "Stage is in het mbo een steeds groter wordend onderdeel van je opleiding. Je maakt kennis met je toekomstige vakgebied. Als dat fout loopt heb je al snel geen zin meer in je opleiding en dus de toekomst die je voor ogen had. Het werkt uitval in de hand en dat is al een ernstig probleem in het mbo." , aldus Jouke de Jong, voorzitter van JOB.

Noot aan de redactie,