Ingezonden persbericht


Tweede prijs voor Scholengemeenschap Tabor, lokatie Werenfridus te Hoorn, voor 'Beste Brief' in respectestafette

"In Amsterdam had ik heel veel vrienden (waaronder kinderen van andere afkomst.) Maar in Schellinkhout zijn helemaal geen buitenlanders, en toen ik een (zwarten) vriend meenam om te gaan voetballen met mijn nieuwe vrienden stopten ze allemaal en gingen naar huis, maar ook ouders denken hier slecht over buitenlanders." Dit schreef leerling Yari aan penvriendin Eline, een vrouw met een gehoorbeperking.

Yari, uit twee Antheneum van Scholengemeenschap Tabor, lokatie Werenfridus te Hoorn, ontving de tweede prijs voor 'Beste Brief'. Op woensdag 4 februari vind daar de slotles van de Respectestafette plaats. De Respectestafette is een project dat georganiseerd wordt door Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord, in samenwerking met PRIMO nh.

De leerlingen van twee klassen (A2a en A2b) hebben brieven geschreven met mensen die het risico op discriminatie lopen. Dat kan zijn vanwege huidskleur, afkomst, geloof of levensbeschouwing, handicap, sekse, seksuele diversiteit of leeftijd. Bovendien heeft elke klas, onder leiding van Schoonhoven Productions, een filmpje over respect gemaakt. In de slotbijeenkomst zagen de leerlingen het eindresultaat van de filmopnames. Ook kregen ze een bloemlezing met quotes uit alle brieven. Het eerste exemplaar van dit brievenboekje werd aangeboden aan de afdelingscoördinator; Ton Hendriksen.

Het project werd tevens door twee andere Bureau's Discriminatiezaken (Kennemerland en Zaanstreek/Waterland) georganiseerd op twee andere scholen in de regio. Aan het project is een wedstrijdelement verbonden: per klas werden 3 briefwisselingen genomineerd en 1 filmpje gemaakt. Deze zijn doorgestuurd ter beoordeling naar een onafhankelijke jury gebracht. Klas A2A van het Werenfridus ontving de 1e prijs voor het filmpje 'De cabaretier'! Naast veel andere informatie, zijn zowel de brief als het filmpje te bekijken de www.respectestafette.nl (2008/2).

De respectestafette heeft hiervoor reeds twee rondes gedraaid. De volgende respectestafette vindt plaats in Den Helder. Voor september 2009 is er nog ruimte voor een andere school. De leerlingen schrijven met penvrienden die te maken hebben gehad met vooroordelen en/of discriminatie op welke grond dan ook. Het bureau zoekt voor de volgende ronde nog penvrienden! Zij stellen het zeer op prijs als u hierover contact met hen opneemt.

Voor informatie over de diensten, projecten en producten van art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord kunt u contact opnemen met Lisette Stolwijk van het Bureau: 072-515440 of mailen naar info@art1nhn.nl. Het bureau heeft tevens een meldpunt in Den Helder (0223-610866) en Hoorn (0229-211357).

Met vriendelijke groet

Isa Schipper
(Voorlichter Art.1 Bureau Discriminatiezaken Noord-Holland Noord)

Verdronkenoord 35a
1811 BB Alkmaar
072-5154400
voorlichting@art1nhn.nl www.art1nhn.nl