HSH-Fiwihex techniek maakt energiedoelstelling 2020 haalbaar

03/02/2009 09:18

Hydro Systems Holland B.V.

Momenteel wordt in ruim 16 hectare de HSH-Fiwihex techniek in kassen toegepast in de belichte rozenteelt; de toepasbaarheid van deze techniek is hierdoor volledig bewezen.

In deze kassen is men enthousiast over de techniek en het homogene klimaat in de kas. Er is een meerproductie van minimaal 10%., N.B. is bij CTIFL in N(ii)mes (Frankrijk) een meerproductie tot 35% gerealiseerd bij een (semi) gesloten niet belichte tomatenteelt!

Bovendien maakt de HSH-Fiwihex techniek het mogelijk om de door de regering gestelde klimaatsdoelstellingen voor 2020, t.a.v. energiebesparing en CO2 emissie reductie voor de glastuinbouw, te realiseren.

Het grote voordeel van de HSH-Fiwihex techniek t.o.v. andere toepassingen in de (semi) gesloten teelt is, dat met veel lagere watertemperaturen gewerkt kan worden.

Voor de verwarming van de kas met de HSH-Fiwihex techniek is slechts een watertemperatuur van maximaal 30oC nodig.

Alle andere tot nu toe bekende systemen moeten met een veel hogere watertemperatuur werken om naar behoren te functioneren, waardoor het stroomverbruik van de warmtepomp bij de HSH-Fiwihex techniek aanzienlijk lager is (wel tot 70%)

De HSH-Fiwihex techniek biedt dus een veel hogere energiebesparing dan andere systemen voor de (semi) gesloten kassen.

Voor een technische beschrijving zie: www.fiwihex-international.com

Ook in economisch opzicht is een investering in de HSH-Fiwihex techniek een verantwoorde keuze. Met gebruikmaking van de MEI Subsidieregeling is een terugverdientijd van circa 4 jaar realiseerbaar.

Het blijkt dat een investering in de HSH-Fiwihex techniek op dit moment zelfs een kortere terugverdientijd heeft, dan een investering in een traditionele WKK installatie.

Van groot belang is om op korte termijn projecten op te zetten van circa 2 hectare met de HSH-Fiwihex techniek in niet belichte kassen.

Hierdoor kan worden vastgesteld dat alle voordelen welke thans worden vastgesteld in de kassen met belichte rozenteelt en de meerproductie in Frankrijk, ook gerealiseerd kunnen worden in de niet belichte (semi) gesloten kassen in Nederland.

Bij dit persbericht is een bijlage zichtbaar op www.perssupport.nl





http://www.fiwihex-international.com