Raad van State


dinsdag 3 februari 2009
Zitting over de wijziging door het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van de milieuvergunning van Shell Nederland Chemie B.V. Het gaat om de vergunning voor haar bedrijf aan de Chemieweg in Moerdijk. Het college heeft de normen voor de uitstoot van zwaveldioxiden en stikstofoxiden aangescherpt. Shell moet uiterlijk in 2013 aan deze strengere normen voldoen. Shell vindt de normen te streng. Bovendien kan zij niet binnen een paar jaar zulke maatregelen treffen, zodat zij in 2013 aan de normen voldoet, aldus het bedrijf. De Stichting Natuur en Milieu vindt de aanscherping juist niet ver genoeg gaan en komt eveneens in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Ook vindt de stichting dat Shell nu al aan de strengere normen moet voldoen. (zaaknummer 200802429/1)
Zitting over de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Den Haag heeft opgelegd aan Visafslag B.V. vanwege het gebruik van de eigen kantine in het pand aan de Visafslagweg in Scheveningen als café restaurant. Volgens het college is dit gebruik in strijd met het bestemmingsplan. Visafslag B.V. bestrijdt dit en komt in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. De rechtbank in Den Haag verklaarde in mei van vorig jaar een eerder beroep van het bedrijf ongegrond. (zaaknummer 200804683/1)

12.15 uur

Zitting over het verkeersbesluit van het college van burgemeester en wethouders van Haarlem waarbij op de Gedempte Oude Gracht en Verwulft eenrichtingsverkeer is ingesteld voor autoverkeer. Het college heeft hiertoe besloten om de doorstroming van het openbaar vervoer in de binnenstad te bevorderen. Gevolg van het verkeersbesluit is dat autoverkeer alleen nog maar in de richting van het station mogelijk is, maar niet meer in zuidelijke richting. De Stichting Eye Opener en een groot aantal winkeliers uit de omgeving van de Gedempte Oudegracht zijn het niet eens met het besluit en komen in hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Zij vrezen dat zij klandizie zullen verliezen doordat automobilisten noodgedwongen moeten omrijden. Een eerder beroep is door de rechtbank in Haarlem in mei van vorig jaar ongegrond verklaard. (zaaknummer 200804202/1)

11.00 uur

Zitting over de vergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland op grond van de Grondwaterwet heeft verleend aan de gemeente Arnhem. De vergunning maakt het mogelijk om in de periode van maart 2008 tot maart 2009 ruim 1,3 miljoen m3 grondwater te onttrekken in een gebied dat onderdeel uitmaakt van een
grondwaterbeschermingsgebied. De gemeente wil de grondwaterstand verlagen vanwege de aanleg van riolering. Een omwonende is bang voor zettingsschade aan de gebouwen in de omgeving. Verder vindt hij dat in de gaten moet worden gehouden of de aanwezige bodemverontreiniging zich verspreidt. De omwonende komt tegen de vergunning in beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. (zaaknummer 200802577/1)