Nieuwe .TEL domein biedt unieke mogelijkheden voor internetters

02/02/2009 07:45

Your Hosting B.V.

Vanaf dinsdag 3 februari om 15.00 uur is het voor iedereen mogelijk een .TEL domeinnaam te registreren. Het .TEL domein is een nieuw top level domein dat het mogelijk maakt om contact informatie direct bij het domeinnaam op te slaan en te beheren, zonder daarvoor een website te moeten maken en hosten. Hierdoor komt deze contactinformatie, zoals adres-, telefoon-, Skype- of MSN gegevens op een uniforme manier beschikbaar. De .TEL domein naam eigenaar kan zelf bepalen op welke manier hij bereikt wil worden als de .TEL domeinnaam wordt aangeroepen. De verwachting is dat er zeer veel applicaties beschikbaar zullen komen die hiervan gebruik gaan maken. Dit is een duidelijk andere opzet dan het traditionele gebruik van DNS voor top level domeinen zoals .NL, .EU en .COM, waarbij de DNS enkel een routering is tussen domein namen en web- en mail servers.

Realtime Register uit Zwolle (www.realtimeregister.nl) is het enige Nederlandse bedrijf dat door de .TEL Registry (Telnic.org) geaccrediteerd is om .TEL domeinen te mogen registreren. Het door Realtime Register ontwikkelde registratiesysteem maakt het mogelijk, voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers, om vele types domeinnamen op eenzelfde manier te registreren, waaronder vanaf 3 februari dus ook het nieuwe .TEL domein.

Directeur Peter Langenkamp van Realtime Register B.V.: "Het zal even wennen zijn dat we aan deze domeinnaam geen website kunnen koppelen. Aan de andere kant krijgen gebruikers gratis een profiel pagina, waarop alle contactinformatie wordt weergegeven en kan worden beheerd. Dit geeft bedrijven en particulieren dus zeer eenvoudig de kans om op internet vindbaar te worden met de contactgegevens die ze willen delen, eigenlijk een visitekaartje online. In de toekomst wordt het wellicht mogelijk om simpelweg met een .TEL domeinnaam te kunnen bellen of skypen, wat het natuurlijk leuker, makkelijker en persoonlijker maakt dan een 10-cijferig telefoonnummer. Kortom een spannende ontwikkeling die nieuwe mogelijkheden gaat bieden."

Gedurende de landrush, van 3 februari tot 23 maart 2009, is het verplicht een .TEL domein voor 3 jaar vast te leggen, tegen relatief hogere tarieven. Vanaf 24 maart is het .TEL domein per jaar te registreren, tegen een prijs die een fractie hoger ligt dan bijvoorbeeld een .COM domein.





http://www.realtimeregister.nl