Senternovem

03-02-2009 | Handleiding Bedrijvenregeling aangepast

De Handleiding Bedrijvenregeling is aangepast. De vragen en opmerkingen die naar voren kwamen uit het IPO/BSB-overleg van 1 juli zijn grotendeels verwerkt in de nieuwe versie van 2009. De nieuwe versie is afgestemd met VROM. Al eerder was de voorbeeldbeschikking op een aantal punten aangepast. Er is onder andere een verwijzing naar het delegatiebesluit in opgenomen.

Een aantal van de wijzigingen zijn:

1. In de handleiding van juli 2008 werd ieder conceptbesluit samen met een kostenraming, bijlage 8 van de Regeling Financiële bepalingen Bodemsanering 2005 en een checklist opgestuurd. Deze checklist en bijlage 8 bevatten dubbele informatie. De nieuwe checklist bevat de relevante gegevens van bijlage 8. Met VROM is afgesproken dat de checklist in de plaats komt van bijlage 8. De checklist is opgesteld om de doorvoertijd bij VROM te verkorten. VROM streeft ernaar binnen vier weken het conceptbesluit af te handelen.

2. Er is een literatuurlijst opgenomen. De lijst verwijst naar de meest relevante wet- en regelgeving rondom het Besluit financiële bepalingen Bodemsanering 2005.

3. Een ruimere interpretatie van voorgenomen activiteiten (artikel 11, lid e). Koop/verkoop kan in relatie tot een voornemen om te gaan bouwen eveneens worden aangemerkt als een voorgenomen activiteit.

4. Op enkele punten is de lay-out verbeterd en zijn tekstuele onvolkomenheden aangepast.

Achtergrond
Op 1 juli 2008 is de afhandeling van subsidiebesluiten in het kader van de Bedrijvenregeling veranderd. Tot die tijd hadden de bevoegde overheden Wbb, VROM en Bodem+ elk een eigen rol in deze procedure. Deze rollen zijn inmiddels gewijzigd.

De financiële middelen voor de Bedrijvenregeling worden centraal beheerd door VROM. Op grond van artikel 26 van het Besluit Financiële bepalingen Bodemsanering 2005 moet ieder conceptbesluit tot subsidieverlening worden gemeld bij VROM met het verzoek om de benodigde middelen te reserveren.

Voor 1 juli 2008 werden de conceptbesluiten (eerst) naar Bodem+ gestuurd. Nu worden de besluiten direct doorgestuurd naar VROM. Om deze verandering te faciliteren heeft Bodem+ in juli 2008 een handleiding opgesteld. De handleiding dient als een hulpmiddel bij het opstellen van conceptbesluiten. Het beantwoordt niet echter alle vragen die er zijn rondom de Bedrijvenregeling.

De gewijzigde handleiding en de conceptbeschikking zijn te downloaden van de bedrijvenregeling pagina op deze website.

Hebt u nog vragen? Neemt u dan contact op met Wim van de Meerendonk van Bodem+ via telefoonnummer 070 373 58 69.