Gemeente Vlaardingen


Leefbaarheid: 7,2

03 februari 2009

Vlaardingen heeft een 7,2 gekregen van de bewoners voor de leefbaarheid in de buurt; iets lager dan het landelijke gemiddelde (7,4). Dit blijkt uit een leefbaarheidsonderzoek dat vorig jaar is gehouden.

Het meest interessant bij zon onderzoek zijn de uitschieters naar boven en naar beneden. In vergelijking met andere gemeenten scoort Vlaardingen beter op punten als inrichting van de woonomgeving en de groenvoorzieningen in de buurt. De Vlaardinger ondervindt weinig overlast van activiteiten. Op het gebied van veiligheid liggen de cijfers van de gemeente dicht bij het landelijke gemiddelde.

Relatief laag scoort Vlaardingen op vervuiling van de leefomgeving: zwerfvuil, verkeerd geplaatst vuilnis en hondenpoep. Vlaardingen scoort hierop een 5,9. We gebruiken de resultaten van het onderzoek om een actieplan op te stellen, aldus burgemeester Bruinsma. Het college van B&W heeft al extra structureel geld uitgetrokken om de stad schoon te maken en te houden.

Andere punten waar nog wel iets te verbeteren valt, zijn Vlaardingse speelvoorzieningen (gemiddeld een 6) betrokkenheid bij de buurt (5,9) en verkeersoverlast (5,9). Daarnaast lijken de bewoners weinig verandering te zien in hun buurt (5,7).

Tussen de buurten onderling zijn behoorlijke verschillen: totaalscores lopen uiteen van 6.5 tot 8. Onder het gemiddelde scoren de buurten Vettenoordse polder Oost, Centrum, Zuidbuurt, Vogelbuurt Zuid, Babberspolder Oost en West scoren. De Indische buurt, Maasboulevard, Babberspolder Noord, Statenbuurt, Drevenbuurt en Hoevenbuurt krijgen een betere beoordeling van hun bewoners dan de rest van de stad.

In 2008 is aan 9.870 bewoners gevraagd hun oordeel te geven over leefbaarheid in de buurt. 3.245 bewoners (33%) hebben de vragenlijst ingevuld en teruggestuurd. Het onderzoek is uitgevoerd in opdracht van gemeente en woningbouwcorporaties. In 2006 is een soortgelijk onderzoek uitgevoerd, alleen onder de huurders van de woningbouwcorporaties.

De samenvatting van het onderzoek vindt u in de rechterkolom. De uitgebreide resultaten komen op www.lemoninternet.nl.