Weldergroep instrumentenbank voor voorlichting aan jongeren met een beperking

Wajongwerkwijzer: instrumentenbank voor voorlichting aan jongeren met een beperking

wajongwerkwijzer Wajongwerkwijzer.nl is een vindplaats voor mensen die informatie geven aan jongeren met een beperking bij de overstap van school naar werk. De website biedt een schat aan informatie, brochures, dvd's en doorlinks naar websites die o.a. docenten, stagebegeleiders, decanen, jobcoaches, maatschappelijk werkers ondersteunen bij voorlichting aan de doelgroep.

De afgelopen jaren zijn er vele instrumenten gemaakt die jongeren met een beperking kunnen gebruiken bij hun zoektocht naar werk en inkomen. Professionals die met deze groep werken, zijn niet altijd op de hoogte van dit aanbod. Wajongwerkwijzer.nl biedt iedereen die voorlichting geeft aan deze doelgroep een overzicht van deze instrumenten.

De informatie op www.wajongwerkwijzer.nl is opgedeeld in thema's: school, loopbaanoriëntatie, stage lopen, werk zoeken, werken met een beperking en uitkering aanvragen. Zo biedt de rubriek 'School' informatie over vergoedingen en hulpmiddelen waarvan deze leerlingen gebruik kunnen maken. Ook zijn er uitgaven te vinden die erop gericht zijn hoe docenten en begeleiders op school of tijdens een stage beter kunnen omgaan met jongeren met specifieke klachten. Ziezon heeft bijvoorbeeld een onderwijsmap ontwikkeld voor leerkrachten en docenten die te maken krijgen met een chronisch zieke leerling.

In de rubriek 'Werk houden' is materiaal verzameld over werken met een beperking. Een deel is erop gericht om jongeren en ouders te laten zien welke mogelijkheden er zijn. Zo heeft stichting Pandora bijvoorbeeld een brochure uitgegeven over het vinden en houden van een baan. Daarin komen onder meer de dilemma's tijdens het werk aan bod. Andere uitgaven in deze rubriek richten zich meer op de werkgever of begeleider.

De informatie rond elk thema is overzichtelijk opgedeeld in aanvullende websites, brochureaanbod en overig materiaal. Sommige brochures zijn te downloaden, anderen te bestellen bij stichtingen of instellingen.

Nieuwsgierig? Kijk op www.wajongwerkwijzer.nl