Onderwijsbond CNV


3 februari 2009

Overleg cao-bve 2009 gestart

Categorie: cao bve

Eerste bod werkgevers: 0% salarisverhoging in 2009!

Tijdens het eerste serieuze overleg over een nieuwe cao voor de bve-sector hebben de werkgevers een `totaalpakket' voorgelegd aan de bonden. Dat daarin geen voorstellen staan om nadere afspraken te maken over het taakbelastingsbeleid is geen verrassing meer. CNV Onderwijs heeft daarover al eerder een Nieuwsbrief verspreid. Wel verrassend is het voorstel betreffende de loonkostenontwikkeling. Gezien de onzekere financiële positie van de instellingen door de economische situatie in Nederland vindt de MBO Raad het onverantwoord om naast de loonkostenstijging als gevolg van (de voorstellen tot) de verruiming van de reiskostenregeling en de harmonisatie van de salarissen van het OBP aan het OP, over te gaan tot verdere salarismaatregelen.

Het cao-overleg van donderdag 29 januari was door partijen voorbereid in diverse bijeenkomsten van een werkgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van alle bonden en de MBO Raad. In die werkgroep hebben met name de vakbonden hun inzet zowel mondeling als schriftelijk toegelicht. De inbreng van werkgeverszijde bleef veelal beperkt tot kritische opmerkingen. Pas tijdens het cao-overleg kwamen werkgevers met een schriftelijke reactie, die bedoeld was als een mogelijk resultaat van het overleg. Onderstaand een samenvatting van het werkgeversvoorstel en een eerste reactie van CNV Onderwijs op deze voorstellen.

Taakbeleid
Hoewel CNV Onderwijs, samen met de andere bonden, hierover al eerder berichtte, kan en mag de zienswijze van werkgevers op dit terrein in dit overzicht niet ontbreken. De MBO Raad is van mening dat cao-partijen zich niet moeten mengen in de processen rondom taakbeleid die zich afspelen op de instellingen. Dat zou in tegenspraak zijn met de intenties van het taakbeleid zoals dat in de CAO BVE 2007-2009 is geformuleerd. Werkgevers achten de bepalingen in de CAO BVE toereikend. De processen die in gang gezet zijn geven de professional de gelegenheid zijn rol te nemen, aldus de MBO Raad. Hooguit zou een handreiking gedaan kunnen worden als poging de processen niet te juridiseren.

Zoals eerder vermeld wil CNV Onderwijs in de CAO BVE vastleggen dat in overleg met de PMR vooraf specifieke kaders vastgesteld worden, waarmee de leidinggevende het onderlinge gewicht van de taken van de medewerkers kan bepalen. Ook ontbreken in het voorstel van werkgevers nadere bepalingen voor het taakbeleid aan VMBO-afdelingen verbonden aan ROC's en AOC's.

Reiskosten
Aan het voorstel dat de gezamenlijke bonden in mei 2008 gedaan hebben (15 cent per kilometer vanaf 5 kilometer tot een maximum van 30 kilometer enkele reis) zijn door de MBO Raad twee bepalingen toegevoegd. De vergoeding wordt gebaseerd op 200 reisdagen en indien met het openbaar vervoer gereisd wordt, bedraagt de vergoeding 17 cent per kilometer, onder dezelfde overige voorwaarden.

De beperking tot 200 reisdagen kan CNV Onderwijs billijken voor zover het om OP gaat. Medewerkers in de categorie OBP werken daarentegen vaak meer dan 200 dagen. De regeling dient daarin te voorzien. Daarnaast houdt CNV Onderwijs vast aan 1 januari 2009 als ingangsdatum.

Harmonisatie OP en OBP
Over de financiële harmonisatie was door cao-partijen al eerder overeenstemming bereikt. Wel was de financiering van de kosten nog een discussiepunt. De harmonisatie van de salarisschalen 10 t/m 13 van het OBP aan die van het OP betekent in veel gevallen een aanzienlijke verkorting van de carrièrepatronen tot uiteindelijk 12 treden. Werkgevers zijn ook bereid het voorstel van de bonden over te nemen om de specifieke eindejaarsuitkering voor het OBP (schaal 1 t/m 5: EUR
747; schaal 6 t/m 8: EUR 702) te verwerken in de salarisschalen. Op deze manier ontvangt de werknemer niet alleen 8% vakantie-uitkering over dit bedrag, maar ook de reguliere eindejaarsuitkering van 8,33% in 2009. Bovendien is de uitkering dan geïndexeerd.

De MBO Raad is ook voorstander van het zoveel mogelijk harmoniseren van de rechtspositionele bepalingen voor het OP en het OBP in de CAO BVE. Het voorstel dat de MBO Raad daartoe gedaan heeft bevat nog wel enige haken en ogen, maar CNV Onderwijs staat hier positief tegenover.

Het spreekt voor zich dat CNV Onderwijs, met de hiervoor gedane kanttekening, akkoord kan gaan met dit onderdeel van het pakket.

Beoordelen en belonen
Beide partijen zijn het eens over het uitgangspunt dat het toekennen van een jaarlijkse salarisverhoging en de bindingstoelage geen automatisme moet zijn, maar afhankelijk van de uitkomst van een beoordeling. Ook de achterban van CNV Onderwijs heeft zich uitgesproken voor een sterkere koppeling tussen beoordelen en belonen, gebaseerd op de HBO-systematiek.
Cao-partijen verschillen echter van mening als het gaat om waar de beoordelingscriteria en het reglement vastgesteld moeten worden. Vanwege de mogelijke inkomensgevolgen is CNV Onderwijs van mening dat het IGO (Instellingsgeorganiseerd overleg) hierin een rol krijgt. Werkgevers willen deze bevoegdheid neerleggen bij de PMR.

Ondanks de hoge mate van overeenstemming ligt hier toch een geschilpunt op tafel. Ook in het HBO worden de nadere afspraken overeengekomen in het lokaal cao-overleg.

Afschaffing bovenwettelijke WW
Werkgevers willen een werkgroep instellen die een advies moet uitbrengen over de wijze waarop op een verantwoorde wijze tot afschaffing van de bovenwettelijke WW kan worden overgegaan.

CNV Onderwijs en de andere vakbonden zijn hiertoe bereid mits de bovenwettelijke sociale zekerheid wordt bezien vanuit een veel breder perspectief. Ook de werkingssfeer van de CAO BVE, een gedegen ketenaanpak, een werkgelegenheidsgarantie, het inperken van flexkrachten en het algemeen verbindend verklaren van de CAO BVE dienen daarbij aan de orde te komen.

Looptijd en loonkostenontwikkeling
Gezien de onzekere financiële positie van de instellingen door de economische situatie in Nederland, kiest de MBO Raad voor een korte looptijd (van 1 februari t/m 31 november 2009). Gelet op deze onzekerheid én de kosten die gemoeid zijn met de uitvoering van bovenstaande maatregelen (ruim 2% van de loonsom) heeft de MBO Raad een - naar wij aannemen - éérste loonbod gedaan van 0%.

Ondanks de kosten van de voorstellen, ziet CNV Onderwijs toch nog voldoende ruimte voor een algemene salarisverhoging in de loop van
2009. Natuurlijk kun je het geld maar één keer uitgeven, maar de noodzakelijke verbetering van de reiskostenregeling woon-/werkverkeer mag niet ten koste gaan van de inkomenspositie van hen die wel dichtbij hun werk wonen. Bovendien mag de sector weer niet opnieuw op achterstand geplaatst worden ten opzicht van de markt en de andere onderwijssectoren, waar wel een loonsverhoging is afgesproken voor
2009.

Tot slot
In het voorstellen pakket van werkgevers ontbreken tal van zaken waarover de vakbonden wel voorstellen gedaan hebben. Natuurlijk hebben we daar in het cao-overleg wel degelijk melding van gemaakt. In het vervolgoverleg, dat gepland staat voor 9 februari a.s. zullen werkgevers als eerste komen met een reactie op het commentaar dat de bonden hebben geleverd op het pakket voorstellen van werkgevers. Gelet op de wereld van verschil die er nog bestaat tussen de inzetten van werkgevers en werknemers, ligt overeenstemming niet direct in het verschiet. Mogelijk hebben wij uw actieve steun nog eens nodig om tot overeenstemming te kunnen komen.

Nieuwsbrief (pdf)

---