FNV KIEM

FNV waarschuwt voor te hoge toeslagen

week 6 | 3-2-2009 | 15:51:51 | Redactie

De FNV Belastingservice besteedt dit jaar extra aandacht aan de diverse toeslagen: de huur-, zorg- en kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. De FNV maakt zich grote zorgen dat veel mensen te hoge toeslagen toegekend krijgen. "Als ze qua toeslagen te hoog zijn ingeschat - en dat lijkt voor meer dan 2 miljoen mensen op te gaan - dan ben je volgend jaar zwaar de pineut", aldus Ymi Knaap, belastingdeskundige van de FNV.

Buitengewone Uitgaven
Mensen die voorheen gebruikt maakten van de regeling Buitengewone Uitgaven zullen in 2009 sowieso een hoger (verzamel)inkomen hebben. Vanaf dit belastingjaar is de regeling voor Buitengewone Uitgaven namelijk aanzienlijk beperkt. Alleen in 2008 kan nog nagenoeg iedereen, arm én rijk, de regeling gebruiken als aftrekpost.

Te laag ingeschat inkomen De Belastingdienst baseert de toeslagen op het inkomen van 2007. Maar bij de meeste mensen stijgt het zogeheten verzamelinkomen waarop de toeslagen gebaseerd zijn flink. Aan het eind van dit jaar zal blijken dat het inkomen van zo'n 2,2 miljoen Nederlanders te laag is ingeschat. "Dus", legt Knaap uit, "krijgen deze mensen in 2009 bijvoorbeeld een zorgtoeslag die honderden euro's te hoog is uitgevallen. Zo'n 50 duizend mensen zullen helemaal geen recht meer hebben op een toeslag. Dan moet je in 2010 een smak geld gaan terugbetalen."