Openbaar Ministerie


* >Doorzoekingen in internationaal witwasonderzoek

Doorzoekingen in internationaal witwasonderzoek

3 februari 2009 - Landelijk Parket

In een internationaal onderzoek naar het witwassen van crimineel geld hebben de Nationale Recherche en de Belgische Federale politie vandaag acht woningen en kantoren doorzocht. De doorzoekingen vonden plaats in Bergen (2), Huizen, Naarden, Antwerpen (2) en Knokke (2).

Deze adressen kwamen naar voren in het onderzoek naar een criminele organisatie van een 53-jarige hoofdverdachte, die ook wordt verdacht van de uitvoer van verdovende middelen en het witwassen van misdaadgeld. Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op een grote hoeveelheid administratie, waaronder veel financiële bescheiden.

Het onderzoek door de dienst Nationale Recherche van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) is in december 2006 gestart. Twee maanden eerder was in de woning van de hoofdverdachte in Barneveld beslag gelegd op ongeveer 2000 kilo hasj, vier vuurwapens, auto's en meer dan 100 mobiele telefoons en sim-kaarten. Verder bleek hij vermoedelijk betrokken bij hennepkwekerijen in Barneveld en Lunteren.

Vermoedelijk is door de hoofdverdachte onder meer een raceteam in Idianapolis in de Verenigde Staten gebruikt om misdaadgeld wit te wassen. Een verzoek om rechtshulp aan de Verenigde Staten gaf zicht op betalingen aan de renstal in 2006 van ongeveer 1,2 miljoen dollar. Het geld was afkomstig van bankrekeningen in Luxemburg.

In verder onderzoek naar een in Luxemburg gevestigde financieringsmaatschappij kwamen de namen van medeverdachten naar voren als financieel begunstigden. Het gaat om zakenpartners die worden verdacht van het beheer van het criminele vermogen van de hoofdverdachte. Een van deze zakenrelaties is woont in Bergen (NH) en heeft een kantoor in Antwerpen.

Op verzoek van het Landelijk Parket is twee weken geleden ook de woning van de hoofdverdachte in Spanje doorzocht. Daarbij is beslag gelegd op administratie.