Recordaantal 8.000 zieken en gehandicapten met Zonnebloem op vakantie

03/02/2009 16:57

Nationale Vereniging de Zonnebloem

Een recordaantal van ruim 8.000 zieken en gehandicapten gaat in 2009 met de Zonnebloem op vakantie, ruim 300 meer dan vorig jaar. De vrijwilligersorganisatie, die dit jaar de zestigste verjaardag viert, pakt ook met haar reisprogramma extra feestelijk uit. Zo voegt ze stedentrips naar Londen, vliegreizen naar Benidorm en watersportvakanties aan het aanbod toe. De eerste 69 reizigers hebben hun koffers al gepakt, want op maandag 9 februari gaat het nieuwe seizoen officieel van start. Het volledig aangepaste vakantieschip Ms de Zonnebloem gooit die dag in Arnhem de trossen los voor haar eerste van 45 vakantiereizen.

In tien jaar tijd heeft de Zonnebloem haar vakantiecapaciteit met meer dan 2.000 plaatsen uitgebreid. Toch kan ook de nieuwe uitbreiding niet voorkomen dat de marktleider op gebied van aangepaste vakanties opnieuw duizenden vakantieaanvragers teleur moet stellen. Nu al zijn 9.000 aanmeldingen binnen en dat aantal loopt naar verwachting tot boven de 12.000 op.

Inspanningen

Ook met de aanmeldingen van de benodigde vakantievrijwilligers loopt het storm. Ruim 6.300 mensen hebben zich inmiddels aangemeld. De Zonnebloem heeft ruim 7.800 vrijwilligers nodig om de hulpbehoevende vakantiegangers deskundige begeleiding en kwaliteitszorg te kunnen bieden. "Het gaat de goede kant op, maar we zijn er dus nog lang niet", waarschuwt Zonnebloemdirecteur Marijke van Eck. "De ervaring leert dat vooral het vinden van de 3.000 benodigde verpleegkundigen en ziekenverzorgenden nog heel wat inspanningen zal vergen."

Watersport

Het vakantiefeest van de jubilaris telt meer smaken dan ooit. Zo krijgen de stedentrips naar Parijs en Berlijn gezelschap van Londen en vliegt de vrijwilligersorganisatie voor het eerst naar het Spaanse Benidorm. Nieuw zijn ook de watersportvakanties met de aangepaste zeilklipper Lutgerdina en op watersporteiland Robinson Crusoë in de Loosdrechtse Plassen. Ze zijn speciaal bedoeld voor jonge sportievelingen met een fysieke beperking. Onder de noemer Zonnebloem LinQ organiseert de Zonnebloem 15 vakanties voor jongeren tussen 18 en 45 jaar. Daarmee speelt ze nadrukkelijk in op de groeiende vakantievraag onder reislustige jongeren die van intensieve hulp afhankelijk zijn.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.