Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2009Z01663 / 2080911610

Vragen van het lid Van Leeuwen (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over een prioriteitenlijst cultureel erfgoed bij rampen. (Ingezonden 3 februari 2009)


1
Wat is uw oordeel over het feit dat het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) adviseert dat musea een prioriteitenlijst moeten opstellen van cultureel erfgoed, dat in geval van een ramp of calamiteit gered zou moeten worden? 1)


2
Kunt u een overzicht geven welke musea een rampenplan hebben vastgesteld waarin staat welke museumstukken het eerst gered dienen te worden bij een ramp?


3
Kunt u aangeven welke musea die reeds een prioriteitenlijst hebben vastgesteld, deze mede hebben gebaseerd op resultaten van een rampensimulatie?


4
Kunt u tevens aangeven welke musea (nog) niet beschikken over een rampenplan en/of prioriteitenlijst?


5
Bent u bereid musea te stimuleren en te verwijzen naar gespecialiseerde instellingen die kunnen helpen bij het komen tot of het aanpassen van (bestaande) rampenplannen en deze te actualiseren?


6
Op welke wijze hebben musea vastgelegd of en waar er een geschikte en toegankelijke verzamelplaats voor museumstukken is vastgesteld in een rampenplan? Op welke wijze is het ministerie hierover geïnformeerd?


7
Is naar uw mening de evacuatie van cultureel erfgoed bij calamiteiten een witte plek in de aandacht voor nationaal erfgoed? Zo nee, waarom niet?


8
Bent u bereid de Erfgoedinspectie opdracht te geven naast hun reguliere inspecties tevens te bezien of de zorg voor het cultureel erfgoed bij een brand of overstroming optimaal is vastgelegd in de veiligheidsplannen? Kunt u uw antwoord toelichten?


1) Het Parool, 22 januari 2009: "Musea moeten een rampenplan maken"