CNV tekent bezwaar aan bij minister Donner tegen "Polen-cao"

03/02/2009 16:46

CNV Hout en Bouw

Het CNV tekent bij minister Donner (SZW) bezwaar aan tegen de cao die de Internetvakbond met VIA, Vereniging van Internationale Arbeidsbemiddelaars, heeft afgesloten. Het CNV vraagt aan de minister om de VIA en de internetvakbond geen vrijstelling te geven voor de toepassing van de nieuwe cao als die algemeen verbindend wordt verklaard.

De cao van de Via en de Internetvakbond ondergraaft wat al eerder voor de uitzendsector in een cao is overeengekomen. Volgens het CNV leidt de nieuwe cao tot een discriminerende uitbuiting van werknemers uit Midden- en Oost-Europese landen. "Het is een nep-cao die weer een stap is in de richting van sociale dumping en concurrentievervalsing. In de huidige crisis is juist een extra mogelijkheid om op lonen te concurreren contraproductief", aldus CNV-bestuurder Maarten Post.

Chaos voor Polen

Polen die naar Nederland komen hebben vaak grote moeite om te weten onder welke voorwaarden ze moeten werken. Maarten Post: "Een derde cao vergroot de chaos. Handhaving van de bestaande cao afspraken en de algemene wettelijke regelingen is nu al een erg lastige opgave voor bonden en de Arbeidsinspectie. Wij doen daarom grote inspanningen om Poolse werkers te informeren over hun rechten."

Het CNV plaatst grote vraagtekens bij de representativiteit van de Internetvakbond. Deze is een initiatief van de vakbond De Unie waar mensen uit de uitzendsector gratis lid van kunnen worden. Die organisatie kent geen structuur waar leden invloed kunnen uitoefenen op het beleid. Via een website kunnen ideeën worden ingestuurd. Wat daar verder mee wordt gedaan, is volgens de CNV-bestuurder volkomen onduidelijk. Of er inspraak of raadpleging van Poolse leden over het akkoord is geweest is ook onduidelijk.

De VIA organiseert 35 uitzendbureaus in Nederland. Vakbond De Unie die zich over het algemeen op middelbaar en hoger personeel richt, ondertekende eerder met CNV en FNV een cao met de ABU, de Algemene Bond van Uitzendondernemingen.





http://www.cnvhb.nl