Colo, vereniging kenniscentra beroepsonderwijs bedrijfsleven


3 feb 2009

Kenteq maakt met sociale partners afspraken over aanpak arbeidsmobiliteit in de sector techniek

Kenteq, FNV Bondgenoten, UWV Werkbedrijf, opleidingsfondsen en brancheorganisaties in de techniek werken met elkaar samen om de gevolgen van de crisis voor de werkgelegenheid in de sector zoveel mogelijk te beperken. Ook in de technologische industrie merken we dat bedrijven in moeilijkheden verkeren. Steeds meer bedrijven krijgen te maken met een overschot aan werknemers door de plotseling afgenomen vraag aan producten. Aan de andere kant is de verwachting dat in 2010 de sector met een tekort kampt van 70.000 goed opgeleide vakmensen. Essentieel is dan ook ervoor te zorgen de mensen waarvoor nu geen werk is te behouden voor de sector.

Bedrijven maken zich op dit moment primair zorgen over het verwerven van voldoende orders en daarmee voldoende werk voor hun werknemers. Toch is het ook verstandig dat werkgevers alvast verder dan de laagconjunctuur kijken. Ook al is er nu tijdelijk minder werk, wanneer de economie weer aantrekt is er direct sprake van een structureel tekort aan vakmensen. Hoe kunnen bedrijven op een bedrijfseconomisch verantwoorde manier met dit dilemma omgaan? Kenteq en sociale partners willen door middel van gerichte plannen en snelle actie bedrijven de helpende hand bieden.

Regionale Techniekdesk
Een van de gerichte acties is het starten van Techniekdesks ondergebracht in de regionale mobiliteitscentra van het UWV Werkbedrijf. De eerste desks zijn al operationeel in Zwolle en Eindhoven. Een Techniekdesk heeft als doel direct concrete hulp te bieden aan bedrijven die in nood verkeren, als gevolg van de kredietcrisis. Het aanbieden van EVC, scholing en omscholing van flexkrachten, werklozen en mensen die werkloos dreigen te worden speelt daarin een belangrijke rol.

Aansluiting arbeidsmarkt en onderwijs
Kenteq beschikt als kenniscentrum over kennis van alle beroepen in de techniek tot en met middelbaar niveau en van de transfermogelijkheden tussen die beroepen. Tevens heeft Kenteq een fijnmazig netwerk van 100 opleidingsadviseurs die op de hoogte zijn van de personeelssituatie van de individuele bedrijven. Daardoor is er inzicht in de ontwikkelingen op de regionale en locale arbeidsmarkt. Er is bovendien een nauwe samenwerking met ROCs, waardoor het regionale aanbod van onderwijs en opleidingen goed bekend is. Ook heeft Kenteq alle kennis en kunde in huis om EVC-trajecten en scholings- en omscholingstrajecten versneld in te richten.

Vanwege deze combinatie van expertise, netwerk en branchegebondenheid hebben sociale partners Kenteq gevraagd een belangrijke rol te spelen in het organiseren van de arbeidsmobiliteit op regionaal niveau.

Voor inlichtingen kunt u contact opnemen met Hedy Segond von Banchet, projectmanager Business Development Employability van Kenteq, telefoon 06 51 78 34 30 of e-mail: hedy.segond@kenteq.nl