FNV Sport

Verslechtering arbeidsvoorwaarden door kredietcrisis?

Naarstig zoeken directies nu naar kostenbesparingen nu de druk op omzet of marge aanzienlijk is. Zowel de OR als de individuele werknemer heeft goede juridische mogelijkheden in zo'n situatie.

Snelle kostenreductie
In steeds meer bedrijven waart de kredietcrisis rond. In zo'n situatie verwacht je van de directie dat zij een doortimmerd plan opstellen, zo goed mogelijk gebaseerd op reële toekomstprognoses. Helaas zien wij nogal wat `kort door de bocht' acties van sommige bedrijven om snel geld te besparen. Een onderbouwd plan en goed overleg met de OR en/of de bond ontbreekt al gauw, ook op het gebied van de arbeidsvoorwaarden:

uitstellen van de cao-verhoging
terugsnoeien van een toeslag (bijvoorbeeld naar het cao-niveau) geen cao-verhoging voor personeel dat buiten/boven de cao valt snijden in secundaire voorwaarden
Afwijken van de cao
De meeste cao's hebben een minimumkarakter. Afwijken ten gunste van de werknemers mag dan. Maar niet ten nadele van de werknemers! Het uitstellen van de afgesproken cao-verhoging mag dus niet. Medewerkers lopen dan zomaar 3% verhoging over bijvoorbeeld 9 maanden mis. Als zoiets gebeurt kan de or op basis van WOR artikel 28 aandringen op de juiste cao-toepassing. Het afdwingen kan de or niet. Die positie ligt of bij de vakbond, of bij de individuele werknemer. In zo'n geval zal de vakbondsbestuurder met de betrokkenen bespreken wat de aanpak is. Voor de bond hoort daar wel een overleg met de werkgever bij voordat naar de rechter wordt gestapt.
Afwijkingen in de cao kunnen alleen met de vakbond worden afgesproken. Dispensatie heet zoiets. Voor werknemers betekent het dat bij een latere reorganisatie zij WW krijgen over een lager inkomen. Dan ben je dubbel aan de beurt.

Niet-cao medewerkers
De cao trekt grenzen welke medewerkers er wel en niet onder vallen: dat heet de `werkingssfeer'. Soms vallen bepaalde functies of hogere functieniveaus erbuiten of mensen met een salaris boven een grensbedrag. Zijn zij dan rechteloos? Dat hoeft niet. Meestal staan hun rechten beschreven in hun arbeidscontract, vaak met een verwijzing naar het personeelsreglement. Regelmatig staat in het personeelsreglement dat de cao van toepassing is. Via die juridische verbinding is dan toch de cao van toepassing inclusief de verhogingen.

Toeslagen en secundaire voorwaarden
Niet altijd zijn deze in de cao vastgelegd. Of zij dat tot een bepaald percentage. In het bedrijf geldt dan een betere regeling. Veelal staat zoiets beschreven in het personeelsreglement met doorgaans een verwijzing in het arbeidscontract.
Verslechteren van zo'n mooie regeling door de werkgever maakt dan inbreuk op het arbeidscontract. De individu kan daarvoor naar de rechter stappen. De vakbond kan dat namens een groep medewerkers doen. Dit is de standaardpositie volgens het arbeidsrecht. De ondernemingsraad kan daar op wijzen en in bemiddelen, maar heeft geen eigen beroepsmogelijkheid hierin.

Wijzigingsbeding
Soms staat in het arbeidscontract of in het personeelsreglement een regeltje "de werkgever is gemachtigd deze regelingen te wijzigen". Het Burgerlijk Wetboek noemt dat het `wijzigingsbeding'. Bij zwaarwegende argumenten kan de werkgever dan wel wijzigingen aanbrengen in de regelingen. Instemming van de or is daar een belangrijke toets bij!! Als de or dus instemming geeft heeft de individuele medewerker maar weinig kans over om in verzet te komen tegen zo'n verslechtering. Hier heeft de or dus wel enige positie, maar zie je tegelijk dat je het als or heel gauw fout doet. Goed contact met de achterban en afstemming met de vakbond zijn dus voorwaardes.