European Parliament

Het Europees Parlement doet uiteenlopende aanbevelingen voor het toekomstige EU energiebeleid en trekt daarbij lessen uit het recente gasconflict. Europarlementsleden pleiten voor verplichte noodactieplannen, verbindingen van de gas- en energienetwerken van lidstaten, een concrete routekaart voor investeringen in kernenergie en nieuwe klimaatdoelstellingen tegen 2050, zoals een reductie van de broeikasgassenuitstoot van ten minste 80 %.
Een grote meerderheid van het Europees Parlement heeft een verslag aangenomen van rapporteur Anne LAPERROUZE (ALDE/ADLE, FR), over de 'tweede strategische toetsing van het energiebeleid'. Het verslag zal ook op de agenda staan van de Europese Top van 19-20 maart over de toekomstige EU energiestrategie. EP-leden roepen de Commissie en het Tsjechische voorzitterschap op om de Europese staatshoofden en regeringsleiders daar een "nieuw ambitieus en vooruitziend diversificatieplan" voor te leggen.

Nationale en EU noodactieplannen

Na de recente gastoevoercrisis tussen Oekraïne en Rusland, waardoor miljoenen EU-burgers deze winter geen verwarming hadden, verzoeken Europarlementsleden de Commissie om de richtlijn veiligstelling van de aardgasvoorziening uit 2004 vóór het einde van het jaar te herzien. De herziening moet "verplichte en effectieve nationale en communautaire noodplannen" inhouden, met:

* een gemeenschappelijke verklaring van een noodsituatie;
* de toewijzing van de beschikbare voorraden en de infrastructuurcapaciteit van getroffen landen;
* gecoördineerde distributie;

* het in gang zetten van noodmaatregelen in niet-getroffen of minder getroffen landen om de hoeveelheid beschikbaar gas voor de getroffen markten te vergroten.

EP-leden vinden ook dat de EU en haar lidstaten gasopslag met snelle beschikbaarheid moeten ontwikkelen en dat er een enkel Europees gasleidingnet tot stand moet worden gebracht. De elektriciteits- en gasinfrastructuren door Midden- en Zuidoost-Europa moeten volgens een noord-zuidas ontwikkeld worden, terwijl met name de netwerken in de Oostzeeregio ontwikkeld en geïntegreerd moeten worden in het West-Europese netwerk.

Overeenkomst tussen de EU, Rusland en Oekraïne om de gasdoorvoer te waarborgen

Zelfs met de tenuitvoerlegging van ambitieuze plannen voor energiebesparingen blijft de EU voor fossiele brandstoffen op de middellange termijn nog altijd afhankelijk van leveringen uit derde landen, zeggen EP-leden. Momenteel importeert de EU 50 % van haar energieconsumptie en die invoer zou kunnen oplopen tot 70 % tegen 2030. Europarlementsleden willen dan ook dat de EU, Rusland en Oekraïne een overeenkomst sluiten, zodat de continuïteit van de voorziening verzekerd is. Ze verzoeken de Commissie bovendien om een "energiezekerheidsclausule" in handels-, associatie-, partnerschaps- en samenwerkingsovereenkomsten met producerende en doorvoerlanden op te laten nemen, waarin een verbod op onderbreking vanwege handelsgeschillen is opgenomen.

Ook steunt het Parlement onderhandelingen over een uitgebreide nieuwe overeenkomst met Rusland ter vervanging van de Partnerschaps- en Samenwerkingsovereenkomst uit 1997.

Meer pijplijnen en LNG-terminals

Het Parlement steunt projecten voor diversificatie van energiebronnen en aanvoerroutes, zoals het Nabucco-project, de Turks-Grieks-Italiaanse gasverbinding en het South-Stream-project. Op lange termijn, wanneer de politieke toestand het toelaat, kan levering uit andere landen in de regio, zoals Oezbekistan en Iran, volgens EP-leden een verdere belangrijke bron van energievoorziening zijn.

Europarlementsleden onderstrepen de noodzaak van voldoende LNG-capaciteit - bestaande uit liquefactie-installaties in de producerende landen en LNG-terminals en hervergassingsinstallaties voor per schip aangevoerd gas in alle lidstaten.

Klimaatdoelstellingen tegen 2050: reductie van broeikasgassen van ten minste 80 %, 60 % hernieuwbare energiebronnen en 35 % energie-efficiëntie

Europarlementsleden verzoeken de Europese staatshoofden en regeringsleiders om nieuwe klimaatdoelstellingen voor de periode tot 2050 te overwegen: een reductie van de broeikasgassen van ten minste 80 %, 35 % meer energie-efficiëntie en een aandeel van 60 % hernieuwbare energiebronnen in het totale energieverbruik van de EU.

De verbetering van de energie-efficiëntie is volgens EP-leden "een zeer doeltreffende en goedkope manier om de zekerheid van de energievoorziening te vergroten" en ze roepen de Commissie en de lidstaten op om per direct een juridisch bindend streefcijfer voor energie-efficiëntie van ten minste 20% voor 2020 aan te nemen. De andere doelstellingen die tegen 2020 gehaald moeten worden - een vermindering van de broeikasgassen van 20 % en het aandeel hernieuwbare energiebronnen tot 20 % optrekken - liggen al vast in het klimaatpakket, dat het Parlement in december 2008 heeft aangenomen.

Het Parlement verzoekt de Commissie en de lidstaten te zorgen voor adequate regulering en niet-discriminatoire toegang tot nieuwe infrastructuur, zoals het offshorenetwerk in de Noordzee.

Kernenergie

Het Parlement vindt het belangrijk om het aandeel van kernenergie in de energiemix te behouden en verzoekt de Commissie een "concrete routekaart op te stellen voor investeringen in kernenergie". Met grote meerderheid heeft het EP een amendement verworpen, dat lidstaten opriep om zich uit kernenergie terug te trekken.

Het Parlement benadrukt dat kernenergie in de Europese Unie "op het technisch hoogst mogelijke veiligheidsniveau" moet worden gebruikt en roept de Commissie op, om steeds wanneer er in de buurlanden een nieuwe kerncentrale wordt gepland of een oude centrale wordt gemoderniseerd, de aanneming van het Europees acquis betreffende nucleaire veiligheid door die landen te bevorderen.

Bovendien roepen Europarlementsleden de Commissie en de Raad op om samen met het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) modellen en procedures te ontwikkelen om te voorkomen dat het vreedzaam gebruik van kernenergie leidt tot verspreiding van kernwapens.

Procedure: Initiatief / Debat: 2 februari 2009 / Stemming: 3 februari 2009 / Verslag aangenomen met wijzigingen (406-168-87) REF. : 20090203IPR48106

Contact

Sanne DE RYCK
Persdienst - Redactie


* E-mailadres : persdienst-nl@europarl.europa.eu
* Telefoonnummer in Brussel : (32-2) 28 42531 (BXL)
* Telefoonnummer in Straatsburg : (33-3) 881 73605 (STR)
* Mobiel nummer : (32) 498 98 34 51