VVD


3-2-2009

Flexibiliseer AOW-leeftijd om kosten vergrijzing op te vangen

De Algemene Ouderdomswet (AOW) dreigt op termijn onbetaalbaar te worden wegens de toenemende vergrijzing. Er moeten dus maatregelen worden genomen om deze wet betaal- en beschikbaar te houden.

VVD-fractievoorzitter Mark Rutte en Sociale Zakenwoordvoerder Stef Blok bieden in NRC Handelsblad van 3 februari 2009 het antwoord: flexibiliseer de AOW-leeftijd. Een eerlijke, op de persoon toegesneden AOW-leeftijd biedt een betere aanpak dan een rigoureuze collectieve verhoging.

In het plan van Rutte en Blok - dat is doorgerekend door het Centraal Planbureau (CPB) - wordt iedereen ontzien die veertig jaar heeft gewerkt. Zij krijgen gewoon op hun 65e hun AOW uitgekeerd. Voor mensen bij wie dat niet het geval is, zal de AOW-leeftijd, ingaande vanaf 2011, in 24 stappen van één maand, worden verhoogd naar 67 jaar. Het CPB heeft becijferd dat dit nagenoeg net zo effectief is als een drastische verhoging van de AOW-leeftijd. Dit zou oneerlijk zijn voor diegene die vanaf zijn achttiende al aan het werk is en veertig jaar heeft gewerkt.

Een flexibilisering van de AOW-leeftijd heeft als bijkomend voordeel dat er op het toppunt van de vergrijzing in 2030 genoeg handen aan het bed en leraren voor de klas zijn. De te verwachte tekorten op de arbeidsmarkt worden zo weggewerkt en de AOW blijft voor iedere hardwerkende Nederlander beschikbaar.

Klik hier voor het artikel 'Sterker uit de crisis met AOW vanaf 67' van Mark Rutte en Stef Blok.

3 februari 2009

Stef Blok: s.blok@tweedekamer.nl