J&G: Rouvoet versterkt Jeugd en Gezins-beleid op Antillen

Rouvoet versterkt Jeugd en Gezins-beleid op Antillen

Dinsdag 3 februari 2009, nummer 4

De jeugdbescherming op de drie BES-eilanden ondergaat de komende twee jaar een forse verbeteringslag. Minister André Rouvoet voor Jeugd en Gezin heeft daarover vandaag op Curaçao, mede namens minister Ernst Hirsch Ballin van Justitie, afspraken gemaakt met de Antilliaanse minister David Dick (Justitie). Om de jeugdbescherming op de BES-eilanden op orde te krijgen, wordt er vooral ingezet op meer gezinsvoogden. Verder gaat minister Rouvoet extra investeren in het voorkomen van problemen met jongeren.

De overeenkomst die minister Rouvoet vandaag op de Antillen gesloten heeft, voorziet er onder andere in dat Nederlandse instanties als de Raad voor de Kinderbescherming direct bij de kwalitatieve en kwantitatieve versterking van de jeugdbescherming op de BES-eilanden worden ingeschakeld. Extra gezinsvoogden zijn bijvoorbeeld nodig om de ondertoezichtstellingen beter te kunnen uitvoeren.

Op de drie BES-eilanden (Bonaire, Sint-Eustatius en Saba) wonen ongeveer 20.000 mensen. De problemen met jongeren zijn relatief groot. Er is veel schooluitval, verslavingsproblematiek, jeugdcriminaliteit en ook huiselijk geweld. Naast de versterking van de jeugdbescherming, wil minister Rouvoet ook meer inzetten op preventie van problemen. Zo komt er op elk eiland een Centrum voor Jeugd en Gezin. Er komen extra maatschappelijk werkers die op de CJG's opvoedingsondersteuning kunnen aanbieden. Verder gaan deze centra zich inzetten voor betere ontwikkelingskansen voor de Antilliaanse jeugd, ook in de vorm van naschoolse activiteiten en vrijetijdsbesteding. Op dit moment is daar een groot tekort aan, waardoor jongeren sneller afglijden richting ongewenst of crimineel gedrag.

Rouvoet gaat investeren in structurele verbeteringen en voorzieningen, die voor de lange termijn oplossingen bieden voor de jeugdproblematiek op de eilanden. Effectieve samenwerking tussen hulpverleners van verschillende disciplines staat centraal. Nu is de hulpverlening op de Antillen nog vaak versnipperd en werken de instanties en professionals langs elkaar heen.

In 2009 en 2010 is hiervoor jaarlijks 3 miljoen euro extra beschikbaar. De inschatting is dat voor de Jeugd en Gezinsvoorzieningen in totaal ongeveer 40 fulltime-medewerkers nodig zijn. Minister Rouvoet wil op korte termijn ook scherp in beeld hebben wat nà 2010 de kosten voor de voorzieningen zijn.

De drie BES-eilanden worden op termijn 'bijzondere gemeenten' van Nederland. Met de Ronde Tafelconferentie van 15 december 2008 werd de voorbereidingsfase van dit proces afgerond. De aandacht is nu vooral gericht op de praktische uitvoering om de drie eilanden een plek in het Nederlandse staatsbestel te geven.

Voor veel beleidsterreinen betekent dit dat Nederlandse ministers een directere verantwoordelijkheid krijgen voor de gang van zaken op de eilanden. Naast onderwijs, volksgezondheid en veiligheid, is Jeugd en Gezin een beleidsterrein waaraan het Kabinet voorrang verleent.


-0-0-0-

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed