Rechtbank Utrecht


Vrijspraak voor mishandeling echtgenoot

3 februari - Een 56-jarige man uit Amersfoort is dinsdag door de rechtbank in Utrecht vrijgesproken van (zware) mishandeling van zijn echtgenote. De rechtbank oordeelde dat van wettig en overtuigend bewijs van de feiten zoals die in de tenlastelegging omschreven waren geen sprake was.

In een tenlastelegging staat precies omschreven waar het Openbaar Ministerie (OM) de verdachte van beschuldigt. Het OM had in de tenlastelegging opgeschreven dat de verdachte zwaar lichamelijk letsel had toegebracht door de vrouw met zijn handen te slaan of te stompen. Zij liep hierbij onder meer een gescheurde milt op.

Volgens de medische verklaring die een arts had afgelegd kon het letsel dat de vrouw had opgelopen echter alleen maar ontstaan zijn door ,,excessief inwerkend geweld''(..) ,,Door te schoppen, met een knuppel, van de trap gooien of iets dergelijks''. Het is niet mogelijk om dit letsel alleen met de hand te veroorzaken, aldus de arts.

,,De wijze waarop de toedracht van het feit in de tenlastelegging is omschreven komt dan ook, waar het gaat om de aard en de mate van het toegebrachte geweld, niet overeen met de wijze waarop het letsel volgens de behandelend arts is toegebracht. Van wettig en overtuigend bewijs dat de verdachte het feit, zoals in de tenlastelegging is omschreven, heeft begaan is dan ook geen sprake'', aldus de rechtbank. Omdat de rechtbank altijd oordeelt op basis van de tenlastelegging werd de verdachte vrijgesproken.

LJ Nummer

BH1678

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 3 februari 2009 Naar boven