Provincie Groningen

500.000 euro subsidie voor energiebesparing 3 februari 2009

De provincie Groningen stelt een bedrag van EUR 500.000,- beschikbaar voor energiebesparende maatregelen en duurzame energie. Met deze regeling ondersteunt de provincie haar ambities uit het 100.000 woningenplan. De subsidie is met name bedoeld voor eigenaren en bewoners van bestaande en nieuw te bouwen woningen in de provincie Groningen. Maar ook dorpshuizen, sportverenigingen en scholen kunnen een bijdrage aanvragen. Deze nieuwe subsidieregeling gaat in op 1 maart 2009 en loopt tot en met 31 december 2009. Maatregelen die in aanmerking komen voor subsidie zijn bijvoorbeeld hoog rendement dubbelglas, zonneboilers, zonnecellen, isolatiematerialen en warmtepompen.

Bewoners en eigenaren kunnen een financiële bijdrage krijgen van 40% van de kosten van de maatregel, met een maximum van EUR 2.500 per maatregel. Zodra de subsidie is toegekend, heeft de aanvrager drie maanden de tijd om de maatregel uit te laten voeren door een aannemer of installateur. Daarmee heeft de provincie de garantie dat de maatregel waarvoor subsidie is aangevraagd en toegekend ook daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Door de regeling vanaf 1 oktober 2009 open te stellen voor wooncorporaties hoopt de provincie het totaal beschikbare bedrag te benutten. De subsidie van de provincie mag gecombineerd worden met andere subsidieregelingen, zoals van het rijk of de gemeenten.

De provincie wil het geld zoveel mogelijk besteden aan besparingsmaatregelen en zo weinig mogelijk aan administratieve lasten. Om het subsidieproces zo efficiënt mogelijk te laten verlopen, wordt het proces daarom zoveel mogelijk geautomatiseerd. De aanvrager kan vanaf 1 maart 2009 digitaal subsidie aanvragen door een formulier in te vullen op de website van de provincie Groningen.

Mensen die niet de beschikking hebben over internet, kunnen subsidie aanvragen door vanaf 1 maart een formulier aan te vragen bij de afdeling Milieubeleid en Bodemsanering via telefoonnummer (050) 316 47 66. De aanvragen worden op volgorde van binnenkomst behandeld tot het beschikbare subsidiebedrag benut is. Aanvragen die daarna binnenkomen kunnen niet meer in behandeling worden genomen.

De financiële middelen voor deze subsidieregeling vloeien voort uit het feit dat de provincie Groningen aandeelhouder is van Essent. Essent heeft, op verzoek van haar aandeelhouders, een energiebespaarplan opgesteld. Op basis van concrete plannen van de provincie Groningen heeft Essent uit dit bespaarplan de financiële middelen voor deze subsidieregeling beschikbaar gesteld. Het geld dient voor eind 2009 besteed te worden.

3 februari 2009