Gemeente Dongen

Bouwfonds Ontwikkeling en Vieya aan de slag in Dongen

Publicatiedatum: 3-2-2009

Voor de ontwikkeling van het centrumgebied van Dongen heeft het college van burgemeester en wethouders een keuze gemaakt. B&W kiezen voor een samenwerking tussen Bouwfonds Ontwikkeling en Vieya.

De gemeenteraad stelde op 11 september 2008 het Visiedocument Centrumgebied vast als richtinggevend en ruimte biedend kader. Bouwfonds Ontwikkeling en Vieya (toen nog respectievelijk RABO Vastgoed en DWV Woningcorporatie geheten), stelden zich kandidaat en dienden plannen in. Ook de WPM Groep kwam met een visie. Het college heeft alle visies getoetst aan het gemeentelijk stedenbouwkundig voorkeursmodel volgens het Visiedocument. De heer prof. drs. F. Asselbergs (extern adviseur) en de heer dr. Ir. L.J. Baljon (landschapsarchitect) hebben het college daarbij geadviseerd.

Afweging
Bij het selecteren van de samenwerkingspartner speelden drie factoren een belangrijke rol: de mate waarin het door de ontwikkelaar ingediende plan zich verhoudt tot de gemeentelijke visie; de mate waarin de ontwikkelaar in staat is kapitaal, kennis en ervaring in te zetten en de posities waarover de ontwikkelaar beschikt.

Het college is van mening dat op basis van deze afweging een samenwerking van Bouwfonds Ontwikkeling en Vieya de beste garantie is voor het succesvol ontwikkelen van het centrumgebied. Het plan van Bouwfonds Ontwikkeling sluit nagenoeg naadloos aan bij de gemeentelijke visie en Bouwfonds beschikt over een omvangrijke en deskundige organisatie die in staat moet worden geacht een gedegen projectorganisatie neer te zetten. Vieya heeft aangegeven graag een samenwerking te willen aangaan met een partner die ervaren is in dergelijke projecten. Vieya heeft belangrijke posities in het centrum. Daarom hebben B&W besloten posities, kennis en kapitaal te koppelen. Dit heeft geleid tot de keuze voor een samenwerkingsverband tussen Bouwfonds Ontwikkeling en Vieya.

Voorwaarden samenwerking
Het college verbindt wel enkele voorwaarden aan de samenwerking tussen Bouwfonds Ontwikkeling en Vieya. Beide partijen dienen een samenwerking aan te gaan om te komen tot één risicodragende samenwerkingspartner. Gedacht kan worden aan een ontwikkelmaatschappij die optreedt als contractpartner. Daarnaast dienen de partijen voor 1 mei 2009 de visie nader uit te werken in een verdere stedenbouwkundige vertaling, een programma voor wonen en winkelen en een haalbaarheidstoets.

Vervolgstappen
Bouwfonds Ontwikkeling en Vieya hebben inmiddels aangegeven dat zij kunnen voldoen aan de voorwaarden om voor 1 mei 2009 de visie uit te werken in een stedenbouwkundig plan, in een programma wonen en winkelen en in een haalbaarheidstoets. De resultaten zullen door het college ter kennis worden gebracht aan de gemeenteraad. Vervolgens zullen de partijen zich bezighouden met het opstellen van een intentieovereenkomst, een planning en een
samenwerkingsovereenkomst/exploitatieovereenkomst.

Reactie wethouder Joop Velthoven
Wethouder Joop Velthoven is verheugd dat de knoop is doorgehakt: De ontwikkeling van een nieuw centrum is voor Dongen de komende jaren het grootste project. We hebben er alle vertrouwen in dat de combinatie Bouwfonds Ontwikkeling en Vieya de juiste is. We leggen bij hen de opdracht neer om de plannen te realiseren passend binnen de voorwaarden die zijn gesteld. Natuurlijk houdt de gemeente daarbij wel de regie, want we willen de inwoners en ondernemers van Dongen de uiterste garantie geven dat ze een centrum krijgen dat ze verdienen. Een centrum dat toekomstbestendig is.