PvdA Europees parlement


Investeren in Europese energienetwerken

3 februari 2009

Het Europees Parlement wil dat Europa meer gaat investeren in pijpleidingen en elektriciteitsverbindingen tussen de lidstaten om zo de levering van energie te kunnen garanderen. PvdA-europarlementariƫr Dorette Corbey steunt de aanbevelingen: "Nu investeren in Europese energienetwerken is nodig voor de energiezekerheid, is van belang voor de bloei van duurzame energie en het schept bovendien banen."

Een aantal nieuwe infrastructuurprojecten heeft vandaag de steun van het Europese Parlement gekregen:


* de Nabucco-pijpleiding moet gas vanuit het Kaspische zeegebied via Turkije naar Europa transporteren;


* Opslagmogelijkheden voor vloeibaar aardgas;


* een mediterrane energie-ring, waarbij Europa via elektriciteits- en gasleidingen wordt verbonden met Noord-Afrika;


* netwerk om bestaande en nieuwe windparken op de Noordzee met elkaar te verbinden.

Corbey: "Met name het Noordzee-offshorenetwerk is hard nodig om de grootste Europese energiebron optimaal te benutten. Gisteren werd bekend dat windenergie de snelst groeiende energiebron van Europa is. In 2008 werd voor 8500 megawatt aan nieuwe turbines gebouwd, dat is het equivalent van 6 grote kern- of kolencentrales. Een groeiend deel van de nieuwe windmolens wordt op zee gebouwd en dan is een betere onderlinge verbinding onmisbaar. Elke windmolen erbij betekent minder zakgeld voor Poetin."

Een meerderheid van het Europees Parlement is vrij positief over kernenergie. Corbey: "Europa beslist echter niet over kernenergie, elk land maakt zelf uit of het kernenergie wil of niet, Europa stelt uitsluitend veiligheidseisen".