Hogeschool Windesheim

Persbericht, 3 februari 2009

Sinds februari 2008 is Carolien Smits lector Innoveren in de Ouderenzorg. Het lectoraat Innoveren in de Ouderenzorg anticipeert op de ouderen van de toekomst. De nieuwe oudere stimuleert de innovatie in de ouderenzorg. In haar rede op 13 februari zal zij ingaan op de toenemende cultures of ageing en cultures of caring.

De oudere bestaat niet meer
Ouder worden gaat vanzelf en iedereen doet het op eigen wijze. Dit geldt des te meer voor de huidige samenleving waarin de welvaart een grote consumptievrijheid heeft gebracht. Ouderen kunnen kiezen op welke manier ze ouder willen worden en wat ze daarbij nodig hebben. De beleving van het ouder worden is met deze ontwikkelingen veranderd: ouderen hebben zelf de regie. Het resultaat is een versnippering van het begrip ouder worden. De oudere bestaat niet meer.

Lectoraat Innoveren in de Ouderenzorg
Het lectoraat Innoveren in de Ouderenzorg neemt de nieuwe oudere en de vele cultures of ageing en cultures of caring als uitgangspunt. Het lectoraat wil dat ouderen een leven kunnen leiden dat zij als goed ervaren. Alle zorg die daarvoor ingezet wordt moet dit doel voor ogen hebben. Wanneer dit doel bereikt wordt is er sprake van goede zorg.

Programma lectorale rede
Voorafgaand aan de lectorale rede van Carolien Smits wordt er een viertal workshops gegeven door kenniskringleden van het lectoraat. Na een pauze zal om half vier Hein Dijkstra, College van Bestuur VU Windesheim, lector dr. Carolien Smits installeren. Vervolgens spreekt Smits haar lectorale rede "De zorg voor en door ouderen: innovatie in zorgculturen" uit. Daarna zal Chris Gilleard Ph. D., Director of Psychology & Psychotherapies for South West London, zijn visie op het onderwerp geven.

Meer informatie en aanmelden
Meer informatie over het lectoraat Innoveren in de Ouderenzorg staat op www.windesheim.nl. Meer informatie over de lectorale rede, het programma en aanmelding staat op www.windesheim.nl/agenda.