Gemeente Overbetuwe


âZichtbareâ verbetering fietsverlichting

---

In het najaar van 2008 zijn gemeente Overbetuwe en politie gestart met de campagne âLicht aanâ. In deze campagne werden de nieuwe regels voor fietsverlichting uitgelegd. Ook werd aangekondigd dat de politie extra zou controleren.

In de periode 1 november 2008 tot 1 februari 2009 zijn 220 processen-verbaal opgemaakt. Bij geen licht aan, zijn direct bekeuringen uitgeschreven. Was er wel licht, maar niet volgens de nieuwe regels, dan is eerst een waarschuwing gegeven. Opvallend is dat er gedurende de campagne steeds minder overtredingen werden geconstateerd. De nieuwe regels lijken dus bekend te zijn.

Hoe zijn die nieuwe regels ook al weer?

Vaste fietsverlichting
Wit of geel voor, rood achter en niet knipperend. De verlichting moet aan die fiets zijn bevestigd, dus niet op uw kleding of tas! Ook reflectoren zijn verplicht: achter op je fiets, op je trappers en aan de zijkant van je wielen.

Losse fietsverlichting
Ze mogen alleen op het bovenlichaam. Dus niet op je hoofd, armen of benen. De verlichting moet goed zichtbaar zijn, er mag dus niets voor of overheen hangen. Daarnaast moet het licht recht vooruit en recht achteruit schijnen en niet teveel bewegen. Wit of geel licht voor, rood licht achter en de lampen mogen niet knipperen.

Structurele alcoholcontrole

Vanaf 1 februari gaat de politie structureel âs nachts controleren op alcohol in het verkeer. Rond de feestdagen zijn hier bijna geen problemen mee geweest. Er zijn twee bekeuringen uitgedeeld voor rijden onder invloed. Omdat alcohol en verkeer echt niet samen gaan, blijft dit wel een aandachtspunt.
Bob Bedankt