Syntens

Syntens: âSamenwerken bij innoveren loontâ

Een gezamenlijk innovatieproject is vaak sneller en goedkoper, omdat partijen het maximale uit elkaar halen. Vaak is echter financiering een probleem. Ook samen kost een nieuw product al snel een ton of meer. Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers, helpt ondernemers bij het zoeken naar de financieringsmogelijkheden en het beperken van de risicoâs.

In deze tijd van economisch tegenwind, hebben bedrijven meer ruimte en tijd om vooruit te kijken. En dat is ook noodzakelijk, want de nieuwe producten van morgen moeten vandaag bedacht worden. MKB-bedrijven ervaren productontwikkelingstrajecten vaak als kostbaar en tijdrovend. Het aangaan van samenwerkingverbanden en dus het gebruiken van de expertise en ervaring van meerdere bedrijven samen, vergroot de kans op een succesvolle marktintroductie.

Toegang tot nieuwe markten en technologieën
Recent onderzoek binnen de industrie toont aan dat doelgericht en actief samenwerken bijdraagt aan de innovatieve kracht van de onderneming. Veel ondernemingen geven aan dat ze samenwerking een efficiënte vorm vinden om toegang te krijgen tot nieuwe markten en technologieën. Ook volgens Syntens, innovatienetwerk voor ondernemers, loont samenwerken bij innoveren. âSamenwerken vraagt wat extra tijd en aandacht bij de start van een project, maar het succes van de marktintroductie is des te groterâ, aldus Willo Eurlings, innovatieadviseur van Syntens.

Voorbeelden
Voorbeelden van succesvolle productinnovaties die tot stand zijn gekomen door samenwerking, zijn er genoeg. Zo hebben Graviabell uit Nuenen en de L&P Group uit Someren samen een chrysantenstekmachine ontwikkeld. Aerolift en Kusters Goumans, beiden uit Beek en Donk, hebben gezamenlijk een kleine windturbine ontwikkeld. Ook het European Design Centre (EDC), gevestigd in Den Bosch, ging een samenwerking aan met Willems Van de Brink Architecten uit Eindhoven en TNO Bouw. Zij ontwikkelden i-Build, software voor de particulier gebruiker waarmee hij zijn gekozen nieuwe woning, thuis en in zijn eigen tempo op maat kan maken.

Risicoâs
Het samenwerken van meerdere bedrijven aan nieuwe producten kan ook risicoâs met zich meebrengen. Zo moet vaak in de praktijk blijken of de betreffende onderneming daadwerkelijk de juiste partij is gebleken en kunnen de verwachtingen van de partners uiteenlopen. Het is van belang in een zo vroeg mogelijk stadium de mogelijke risicoâs in kaart te brengen. Syntens wordt vaak als neutrale partij hierbij ingeschakeld. Daarnaast helpt Syntens ondernemers bij het zoeken naar passende financieringsvormen.

De overheid helpt mee
Want dat er financieringsmogelijkheden zijn, weten veel ondernemers niet. Zo krijgen veel grote ondernemers al sinds jaren een subsidie voor Onderzoek en Ontwikkeling via de WBSO regeling. In de praktijk blijkt dat vooral kleine bedrijven met enkele tientallen medewerkers deze regeling niet gebruiken. Syntens verzorgt
voorlichtingsbijeenkomsten voor ondernemers hierover. Ook bestaat er binnen het subsidieprogramma OP-Zuid een clusterregeling, waarbij in samenwerkingstrajecten tot 50% subsidie gegeven wordt op de daarvoor in aanmerking komende projectkosten. Syntens werkt hierbij samen met de regionale ontwikkelingsmaatschappijen met als gezamenlijk doel de innovatiekracht van mkb-bedrijven in Zuid-Nederland te stimuleren en te vergroten. Het project wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Geïnteresseerde bedrijven kunnen contact opnemen met Syntens, Christa Gruijters-Kerdijk (projectsupport), tel. 088 - 444 0 599 of per email: chk@syntens.nl.