Academisch ziekenhuis Maastricht

Teddyberenziekenhuis in azM Publicatiedatum: 03-02-2009 Bron: Bericht Auteur: Stafdienst Communicatie Datum: 03-02-2009

Op 3, 4 en 5 februari 2009 organiseert IFMSA-Maastricht (medische studentenvereniging) het Teddyberenziekenhuis in het azM. Bijna 1000 kleuters komen dan hun knuffel laten onderzoeken. Het doel is om de kinderen op een speelse manier kennis te laten maken met de gezondheidszorg om zo de angst voor dokters en het ziek-zijn enigszins weg te nemen.

Het Teddyberenziekenhuis is een rollenspel. Dat houdt in dat kleuters van 4 tot en met 6 jaar in de rol van de ouder van hun beer of een andere knuffel kruipen en deze meenemen naar een nagebootst ziekenhuis. Geneeskunde- studenten spelen voor arts en behandelen de 'patiënten'. Het terras op de vierde verdieping van het ziekenhuis is voor deze gelegenheid opgedeeld in spreek- en operatiekamers. In de spreekkamers onderzoeken jonge artsen samen met de kinderen de beer van top tot teen. Borstkasten worden beluisterd, ogen bekeken, reflexen getest en nog veel meer. Om het onderzoek uit te breiden zijn er simulatie-röntgen apparaten waar ze op een kleurplaat kunnen zien wat hun knuffel gebroken heeft. In de operatiekamer kunnen de kleuters, gekleed in operatiepakken, hun knuffel ook zelf weer beter maken. Daarnaast is er een wachtkamer, waarin een vertelster op speelse wijze een verhaal over Kris de krokodil in het ziekenhuis. De invulling van de wachtkamer wordt mogelijk gemaakt door JUMP, het jeugdfonds van de Nederlandse Hartstichting en zet zich in voor de gezondheid van kinderen en jongeren met en zonder hartafwijking.

Het Teddyberenziekenhuis wordt georganiseerd door de International Federation of Medical Students' Associations (IFMSA), een internationale organisatie van geneeskunde studenten die actief is in meer dan 90 landen en zich bezighoudt met het promoten van 'Global Health'. IFMSA-Maastricht organiseert projecten voor en door studenten. Dit jaar werkt IFMSA weer samen met JUMP op het Teddyberenziekenhuis te verwezenlijken. Het project is in 2001 voor het eerst georganiseerd in Maastricht en dit jaar zal het met succes voor de negende keer plaatsvinden. Ook in andere medische faculteiten in Nederland en in het buitenland heeft het project al verschillende keren met succes gedraaid.

Het Teddyberenziekenhuis vindt plaats op de volgende dagen: * Dinsdag 3 februari: van 8.45-10.45 en van 13.30-14.30 uur * Woensdag 4 februari: van 8.45-11.45 uur * Donderdag 5 februari: van 9.00-11.30 en van 13.15-15.00 uur

Teddyberenziekenhuis 2008