PvdA Europees parlement


Fabrieken moeten vervuiling terugdringen

3 februari 2009

De milieucommissie van het Europees Parlement heeft vanochtend gestemd voor een nieuwe wet die gericht is op het terugdringen van de vervuiling van fabrieken en elektriciteitscentrales. PvdA-europarlementariër Dorette Corbey: "Met deze wet behoort zure regen definitief tot het verleden".

Grote fabrieken en elektriciteitscentrales stoten onder andere zwavel en stikstofoxiden uit, twee stoffen die leiden tot zure regen, die schadelijk is voor flora en fauna. Sinds een aantal jaren is er een speciale Europese richtlijn (IPPC) van kracht om deze uitstoot tegen te gaan. Die werkte echter niet optimaal, omdat bedrijven in veel landen niet verplicht zijn om de best beschikbare techniek (bbt) te gebruiken in hun installaties. Corbey: "De nieuwe richtlijn stelt nu het gebruik van de best beschikbare techniek verplicht. Installaties die er niet aan kunnen voldoen moeten in 2015 zijn verdwenen. De uitstoot van schadelijke stoffen zal hierdoor flink worden teruggedrongen."

In Nederland was het gebruik van de best beschikbare techniek overigens al een verplichte voorwaarde bij het verlenen van een vergunning. Corbey: "In Nederland gelden al langer strengere eisen dan in de rest van Europa. Zo is in Groot-Brittannië het gebruik van de 'bbt' nog niet verplicht. Dit wordt nu rechtgetrokken zodat grote fabrieken en energiecentrales overal in Europa aan dezelfde uitstootregels moeten voldoen."

Corbey is minder tevreden over het niet in stemming brengen van een voorgestelde wijziging van de richtlijn om een CO2-plafond voor kolencentrales in te stellen. "Een maximale uitstoot van 450 gram CO2 per geproduceerde Kilowattuur zou een goede prikkel tot innovatie hebben betekend. Overal in Europa bestaan plannen voor de bouw van nieuwe kolencentrales, we moeten er alles aan doen om ervoor te zorgen dat dit relatief schone centrales worden", aldus Corbey. Het voorstel zal opnieuw aan de orde komen als het voltallige Europees Parlement zich in maart over deze richtlijn zal uitspreken.