PvdA Europees parlement


Turkije wil vaart maken met hervormingen

3 februari 2009

De Turkse regering wil de hervormingen en de agenda voor de toetredingsonderhandelingen met de Europese Unie met nieuwe voortvarendheid ter hand nemen. Dat blijkt volgens PvdA-europarlementariër Jan Marinus Wiersma uit gesprekken die hij vandaag in Ankara voerde met de Turkse president Gül, premier Erdohan en minister van buitenlandse zaken Babacan.

Na een jaar van interne strubbelingen, waarin de regerende AK Partij een verbod boven het hoofd hing, heeft de regering een concreet hervormingsprogramma opgesteld. Er is ook een nieuwe onderhandelaar aangesteld, Egemin Bagis, die zich als minister hierop volledig kan concentreren.

De delegatie van de Europese sociaal-democraten, vandaag in Ankara, zei de inspanningen van de Turkse regering te zullen steunen. "We kijken uit naar concrete resultaten," zegt Wiersma. "Ik kan begrip opbrengen voor het trage tempo van de hervormingen in 2008, maar de Turkse regering moet komend jaar wel haar beloften inlossen."

Uit de gesprekken met de republikeinse oppositiepartij CHP blijkt wel een kentering te komen in het verzet tegen de hervormingen, die lidmaatschap van de EU mogelijk moeten maken. De partij ziet EU-lidmaatschap als een garantie tegen de vermeende islamitische agenda van de AKP, volgens Wiersma. "Al kan ik deze analyse niet delen, als de CHP zich niet langer voortdurend halsstarrig tegen hervormingen verzet, kunnen die veel sneller gaan." Wiersma benadrukt dat het seculiere karakter van de Turkse staat een sine qua non is voor EU-lidmaatschap.

Turkije is vanwege zijn ligging voor Europa een cruciaal doorvoerland van energiestromen. Wiersma wil dan ook dat de EU op korte termijn de onderhandelingen over het energiehoofdstuk opent. "We moeten nauw met Turkije samenwerken om problemen met energiestromen uit de Kaspische regio en Centraal Azië op te lossen", zegt Wiersma. De Nabucco-pijplijn moet de EU met de gasvelden rond de Kaspische Zee verbinden. Een sterke samenwerking tussen de EU en Turkije is daarbij van groot belang.