PvdA Europees parlement


Europese klimaatstrategie is ambitieus

3 februari 2009

"Europa blijft, ondanks de economische crisis, ambitieus in haar klimaatpolitiek en is leidinggevend met haar klimaatstrategie", zegt PvdA-europarlementariër Dorette Corbey. Europa wil de kap van tropische bossen in 2030 hebben gehalveerd en een nieuw platform oprichten om ontwikkelingslanden te helpen de broeikasgasuitstoot te verminderen.

Dit zal de Europese Commissie morgen bekendmaken met een publicatie over de inzet van de Europese Unie voor het nieuwe VN-klimaatverdrag. Corbey: "Het zou prachtig zijn als dit de basis vormt voor een nieuw klimaatverdrag. Juist nu is klimaatbeleid belangrijk want, zo zegt ook de Europese Commissie, investeren in klimaatbeleid leidt tot economische groei en kan veel banen opleveren".

Eind dit jaar moet er in Kopenhagen een nieuw VN-klimaatverdrag worden gesloten als opvolger van het Kyoto-protocol dat in 2012 afloopt. Afgelopen december werd er in de Poolse stad Poznan weinig vooruitgang geboekt. Het strategiedocument van de Europese Commissie is dan ook bedoeld om de internationale discussie uit het slop te halen. Corbey: "Het document geeft de goede richting aan: in 2050 moet de wereldwijde broeikasgasuitstoot met de helft zijn verminderd en met 80 tot 95 procent in Europa".

Ontwikkelingslanden hoeven wat Europa betreft minder te doen dan rijke landen. Wel moeten ze nationale strategieën opstellen om de groei van hun broeikasgassen te verminderen. Corbey: "Ontwikkelingslanden kunnen door deze strategieën de verwachte stijging van de CO2-uitstoot met 15 tot 30 procent verminderen. Een belangrijk deel van deze inspanning kan komen door de kap van tropische bossen te halveren. Ik verwacht dat ontwikkelingslanden hiervoor te porren zijn, de Europese Commissie hoopt hun steun te krijgen door deze landen technisch te ondersteunen en jaarlijks tot 10 miljard euro te geven om zich aan te passen aan de gevolgen van klimaatverandering".

De Europese Commissie gaat ervan uit dat het behalen van deze klimaatdoelstellingen wereldwijd jaarlijks ongeveer 175 miljard euro gaat kosten. Corbey: "Klimaatbeleid kost geld maar het gaat om een fractie van het wereldwijde BBP en nu nietsdoen is uiteindelijk veel duurder".