Gemeente Den Haag

Haagse Sportprijzen naar Dick Advocaat en Naomi van As

Voetbaltrainer Dick Advocaat, hockeyspeelster Naomi van As en de jeugd van rugbyclub HRC zijn de winnaars van de Haagse Sportprijzen 2008. Tijdens het Haagse Sportgala, zaterdagavond 31 januari 2009 in het Atrium van het Haagse stadhuis, werden de prijzen uitgereikt.

Uit handen van sportwethouder Sander Dekker kreeg Naomi van As de Haagse Sportprijs. Zij won met de nationale vrouwenhockeyploeg in 2008 Olympisch goud op de Spelen in Beijing. Bovendien maakte zij in de finale tegen China het eerste doelpunt. Naomi van As bleef de andere genomineerden judoka Anicka van Emden, de handbalheren van Hellas en de cricketers van HCC voor.

Dick Advocaat kreeg de prijs voor de beste Haagse profsporter van 2008. Als trainer leidde hij Zenit Sint-Petersburg naar de UEFA Cup, de Russische en de Europese Supercup. Cor Pot, tot voor kort zijn assistent bij de Russische voetbalclub, nam de prijs in ontvangst. Advocaat kon zelf niet aanwezig zijn, omdat hij zich met zijn ploeg voorbereidt op de Russische competitie en op de UEFA-Cupwedstrijden tegen VfB Stuttgart.

Het Haagse publiek stemde via de websites van AD/Haagsche Courant en de gemeente Den Haag massaal op de oud-bondscoach en oud-speler van o.a. ADO en FC Den Haag. De andere genomineerde profsporters waren honkballer Rogearvin Bernadina, windsurfer Casper Bouman, poolbiljarter Niels Feijen en tennisser Robin Haase.

Oeuvreprijs
Wethouder Sander Dekker overhandigde namens burgemeester en wethouders de vorig jaar gestopte wielrenner Michael Boogerd een speciale oeuvreprijs. Hiermee toonde het college zijn waardering voor alle prestaties die de in Den Haag geboren en opgegroeide Boogerd gedurende zijn loopbaan als wielerprof leverde.

Jeugdsportprijs
De jeugdrugbyers van HRC wonnen de Jeugdsportprijs. Zij veroverden vorig jaar voor de vierde keer op rij het Nederlandse kampioenschap. De andere genomineerden waren de jeugdhonkballers van ADO en flagfootballspelers Jamie Zwaneveld en Joey van der Burg van Raiders'99.

Sportstimuleringsprijs
Hilal kreeg de Sportstimuleringsprijs. De vrouwenvereniging organiseert wekelijks sportactiviteiten in de Schilderswijk. De andere genomineerde was het samenwerkingsverband van
gehandicaptensportvereniging De Kameleon en de school voor speciaal onderwijs De Piramide.
Hockeydoelman Guus Vogels, vorig jaar winnaar van de Haagse Sportprijs, reikte de Jeugdsportprijs en de Sportstimuleringsprijs uit.