Gemeente Den Haag

Gemeente verwijdert uit voorzorg verdacht materiaal na brand Escamplaan

In een aantal straten achter het woonwagenpark aan de Escamplaan is na een brand verdacht materiaal gevonden. Het is onduidelijk of het om asbest gaat. De gemeente gaat dit weekend uit voorzorg vier straten waar dit materiaal is gevonden grondig schoonmaken. Er bestaat weinig tot geen gevaar voor de gezondheid van omwonenden.

Bij de brand op het woonwagenkamp in de nacht van 29 op 30 januari is asbest vrijgekomen. Experts stelden in die nacht vast dat de asbest niet in de bewoonde omgeving van het pand terecht was gekomen, maar alleen op het terrein waar de brand heeft gewoed was neergeslagen.

Extra controle
Vandaag is de omgeving uit voorzorg opnieuw maar nu bij daglicht gecontroleerd om te kijken of er bij de brand inderdaad geen asbest in de bewoonde omgeving terecht was gekomen. Deze controle leverde verdacht materiaal op, maar het is onduidelijk of het hier om asbest gaat.

Gevaar voor gezondheid niet waarschijnlijk
De GGD heeft de situatie beoordeeld en komt tot de conclusie dat de hoeveelheid materiaal en de vorm waarin het is gevonden het niet waarschijnlijk maken dat er een gevaar voor de omwonenden ontstaat, ook als het om asbest gaat. Asbest is alleen gevaarlijk wanneer losse vezels vrijkomen in de lucht en in grote hoeveelheden worden ingeademd. In dit geval is geen sprake van losse vezels maar juist van relatief grote broken. Mochten die brokken losse vezels loslaten, dan gaat het niet om grote hoeveelheden.

Opruimwerk voor einde weekend afgerond
De gemeente heeft een bedrijf ingehuurd om de vier straten waar het materiaal is gevonden (de P.C. Valentinstraat, de Q.A. Nederpelstraat, de A. Pakvisstraat en het B. Thoenplantsoen) grondig te onderzoeken en eventueel schoon te maken. De werkzaamheden beginnen zaterdagochtend en zijn naar verwachting zondag klaar. Omwonenden krijgen een brief van de gemeente met uitleg over de situatie.