VVD


3-2-2009

VVD wil artsenregister voor heel Europa

VVD-Tweede Kamerlid Halbe Zijlstra wil dat er een internationaal register komt waarin medici geregistreerd worden die ernstige fouten hebben gemaakt, of de regels hebben overtreden.

Volgens Zijlstra is dit heel hard nodig om situaties zoals recent rond de neuroloog uit Enschede te voorkomen. Deze neuroloog werd in Enschede weggestuurd omdat hij een groot aantal grove fouten had gemaakt, maar kon vervolgens in Duitsland gewoon aan het werk. Zijlstra: "Nu we het voor elkaar hebben dat Nederlandse diploma's ook in het buitenland geldig zijn, is het tijd om het ook om te draaien. Als een arts een gevaar vormt moet het niet mogelijk zijn om in een ander land wel te werken. Als we dit laten gebeuren nemen we onacceptabele risico's. Daar moeten we patiënten tegen beschermen."

Momenteel heeft ieder Europees land een eigen methode om medici te registreren. In Nederland gebeurt dat in het BIG-register. De VVD pleit voor één register voor heel Europa, waarin met name wordt vastgelegd of medici in de fout zijn gegaan, en of ze hun beroep nog wel mogen uitoefenen.