Vlaamse Overheid

bedrijfswereld

Snuffelstages versterken band onderwijs en bedrijfswereld

Frank Vandenbroucke vice-minister-president van de Vlaamse Regering en Vlaams minister van Werk, Onderwijs en Vorming

dinsdag 3 februari 2009
Leraren en docenten uit het secundair, het volwassenenonderwijs en de lerarenopleiding kunnen de volgende twee jaar korte stages volgen in bedrijven via het PROLERON-project. Dat is een Europees project voor Professionalisering van Leraren rond Ondernemerschap. Door de stage krijgen leraren en docenten meer voeling met het zelfstandige beroep en de dagelijkse realiteit in een bedrijf. Secundaire scholen kunnen tijdens de stageweek rekenen op vervanging.

Minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke: "Stages bieden een grote meerwaarde voor leraren. Zo'n stage helpt om bij te blijven op vlak van materialen, werkwijzen, attitudes op de werkvloer, ... en kan leiden tot het aanpassen van lesinhouden en het uitbouwen van netwerken. In het kader van de Competentieagenda moedigen we leraren dan ook sterk aan om voor enkele dagen de overstap te maken naar een levensechte arbeidssituatie."

Deze week start de Dienst Beroepsopleiding van het Departement Onderwijs en Vorming met het nieuwe project PROLERON. Dit project kan rekenen op de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de Vlaamse overheid en kadert binnen het Actieplan Ondernemend Onderwijs. PROLERON zal tussen februari 2009 en januari 2011 zo veel mogelijk korte stages rond ondernemerschap in bedrijven organiseren voor leraren en docenten. Zij ervaren vaak een grote nood aan professionalisering op het vlak van ondernemerschap. Vanuit het leslokaal op de hoogte blijven van de snelle evoluties en recentste ontwikkelingen op het vlak van ondernemerschap is niet altijd een gemakkelijke opdracht.

Het project speelt hierop in en biedt hen de mogelijkheid op bedrijfsstage te gaan. Leraren en docenten kunnen kiezen tussen snuffelstages van 1 tot 3 dagen en meer klassieke doestages van 1 week waarbij ze echt aan het werk gaan in een bedrijf. Mogelijke taken zijn: facturatie, opvolging van betalingen, stockbeheer, klantenonthaal, verkoop, administratie, magazijnbeheer, bijwonen van een sollicitatie, etalage-inrichting, e-commerce, enz. De stages kunnen zowel tijdens het schooljaar als in de schoolvakanties plaatsvinden.

Leraren en docenten die geïnteresseerd zijn, nemen contact op met de Dienst Beroepsopleiding. Zij zoeken vervolgens een stageplaats die zo nauw mogelijk aansluit bij de interesses van de leraar of docent. Hiervoor werkt PROLERON o.a. samen met sectorconsulenten, regionale technologische centra (RTC's) en beroepsfederaties. Leraren en docenten kunnen natuurlijk ook zélf op zoek gaan naar een geschikt stagebedrijf.

Secundaire scholen met leraren die een bedrijfsstage van één week volgen tijdens de schooluren, kunnen rekenen op omkadering in de vorm van vervangingseenheden. Op die manier kunnen zij de stagedoende leraren vervangen tijdens hun afwezigheid en is een belangrijke drempel weggewerkt. Leraren secundair onderwijs die stage lopen tijdens een schoolvakantie, krijgen 50 euro per dag bovenop hun loon.

Naast het stageaanbod zal PROLERON ook geregeld nascholingen en workshops rond ondernemerschap aanbieden voor leraren, docenten en studenten van de lerarenopleiding. Dat kan bv. gaan over nieuwe marketingstrategieën en verkoopspraktijken, gloednieuwe trends voor winkelinrichting of recente softwarepakketten.

Enthousiaste bedrijven, leraren en docenten kunnen voor meer informatie terecht op de website van PROLERON: www.ond.vlaanderen.be/dbo/projecten/projecten_proleron.htm Inschrijven kan via hilde.vanderperre@ond.vlaanderen.be

Voor meer persinformatie kunt u terecht bij:

Leen Muys, persmedewerker kabinet Vandenbroucke (Onderwijs) Tel: 02 552 68 50
GSM: 0479 42 44 23
Email: persdienst.vandenbroucke@vlaanderen.be