Gemeente Gaasterlân-Sleat


Voortgang in ontwikkeling mfc Oudemirdum

it klif oudemirdum.jpg

Partijen komen tot elkaar met aangepast plan

Na een periode van stagnatie, werpt het overleg tussen de betrokken partijen bij mfc Oudemirdum nu vruchten af. De betrokken partijen naderen hebben nagenoeg overeenstemming over een aangepast, concreet plan voor een nieuw te bouwen multifunctioneel centrum (mfc) in Oudemirdum. Dit op de plek van het huidige dorpshuis `It Klif'. Het nog verder uit te werken idee is het begin van een goed realiseerbaar en haalbaar bouwplan, dat aan de wensen van alle betrokken partijen voldoet.

Afstemming

Vertegenwoordigers van Dorpshuis It Klif, sportvereniging NOK, stichting Doarpswurk en gemeente Gaasterlân-Sleat, hebben het afgelopen half jaar regelmatig overleg gehad. Er wordt al sinds 2001 gepraat over mogelijkheden voor een multifunctioneel centrum in Oudemirdum, maar tot nu toe kwam men niet tot overeenstemming. Wensen, kosten en beschikbaar budget lagen lange tijd te ver uit elkaar. Het plan om een mfc te bouwen op het huidige trainingsveld van NOK, stuitte op teveel nadelen zoals de bijkomende kosten van grondaankoop voor een nieuw trainingsveld.

Budget

Door de gemeenteraad is eind 2007 een bedrag van 1,5 miljoen beschikbaar gesteld voor een nieuw mfc (waarvan 1 miljoen euro verdiend moet worden uit het project Bouwen aan Balk). Dit is een fors en maximaal bedrag. Het plan moet binnen dit budget gerealiseerd worden. Als een deel daarvan naar neveninvesteringen zoals grondaankoop gaat, is dat eigenlijk zonde. Dit geld moet rechtstreeks worden besteed aan nieuwbouw van een mfc, anders moet er teveel op wensen worden bezuinigd of ingeleverd.

In 2008 werd in eerste instantie vooral gezocht naar mogelijke aanpassingen in het bestaande plan (nieuwbouw mfc op NOK-locatie). Maar omdat er dan teveel wensen moeten worden ingeleverd, is dit geen goede en haalbare optie meer.

Perspectief

Stichting It Nije Klif was in eerste instantie het aanspreekpunt voor de gemeente over mfc Oudemirdum. Zij vertegenwoordigden het bestuur van Dorpshuis It Klif en het bestuur van sportvereniging NOK. Zolang je stappen vooruit maakt, is dit een prima manier, maar wanneer je stilstaat mis je het directe contact met de betrokkenen. Vanwege de stagnatie in de plannen is daarom medio 2008 besloten om weer rechtstreeks met de betrokken partijen om tafel te gaan.

Door even helemaal blanco te beginnen, kun je samen tot nieuwe inzichten komen. Stichting It Nije Klif bleef in eerste instantie betrokken bij het overleg maar is inmiddels opgeheven, omdat er geen spilfunctie meer is. Het plan is nu anders benaderd omdat de NOK-locatie is losgelaten, vanwege de te grote neveninvestering. Bovendien bleek de wens voor twee volleybalvelden wel wenselijk maar niet noodzakelijk: het dekkingspercentage (aantal gebruikers t.o.v. de kosten van twee velden) is namelijk niet voldoende. Eén volleybal-competitiewedstrijdveld (1/3 sportzaal) is voldoende voor het aantal gebruikers van een sportzaal in Oudemirdum. De financiële last/verantwoordelijkheid voor NOK zou bij twee velden ook erg hoog worden. Het bestuur van NOK heeft dit uitgelegd aan haar leden en hiervoor begrip ontvangen.

Overeenstemming over functionaliteit en exploitatie

Met deze nieuwe inzichten/uitgangspunten zijn de direct betrokkenen én stichting Doarpswurk begonnen aan een nieuwe benadering van het mfc-plan. Er wordt goed overlegd, er worden besluiten genomen en de groep is enthousiast. Belangrijk is dat er overeenstemming is over de functionaliteit en de exploitatieverantwoordelijkheid van het nieuwe gebouw. Er is dan ook goede hoop op uiteindelijke realisatie van een nieuw multifunctioneel centrum in Oudemirdum. Daarin komt naast een sportzaal in ieder geval ruimte voor een dorpshuisfunctie en een aantal nevenfuncties. Bovendien wordt er op dit moment nog gekeken naar combinatie met de bouw van een klein aantal woningen. Zodra de haalbaarheid van het totaalplan definitief reëel blijkt, wordt het eerste go-no go moment afgegeven. Vanaf dat moment wordt de invulling van het mfc ook verder uitgewerkt.