Gemeente Dongen

Jeugdgemeenteraad op bezoek in Provinciehuis

Publicatiedatum: 3-2-2009

In een grote touringcar vertrok de Dongense jeugdgemeenteraad maandagmiddag 2 februari naar Den Bosch. Erg opgewonden waren de leden van de jeugdgemeenteraad want ze gingen op weg naar het provinciehuis waar ze de Commissaris van de Koningin, mevrouw Hanja Maij-Weggen gingen bezoeken.

De Dongense jeugdgemeenteraad in de Statenzaal van het Provinciehuis

Wat heeft u gestudeerd? Hoe word je Commissaris van de Koningin? Is het leuk werk om te doen? Hoe lang blijft u nog Commissaris? Hoeveel geld verdient u? Wat vindt u van de partij van Geert Wilders? Een aantal voorbeelden van de vragen die de jeugdgemeenteraadsleden aan mevrouw Maij-Weggen stelden.

Na dit interessante vraaggesprek gaf de adjunct griffier van de provincie Noord-Brabant uitleg over wat de provincie precies is én doet. Zo leerden de jeugdgemeenteraadsleden dat er in het provinciehuis maar liefst 1600 ambtenaren werkzaam zijn en dat het gebouw maar liefst 22 verdiepingen telt!

Rondleiding
Die hoge toren van 22 verdiepingen wilden de raadsleden uiteraard met eigen ogen zien. Dat gebeurde later die middag tijdens een rondleiding door het enorme gebouw. Je kon daar boven echt heel ver kijken, aldus Yared Eshete. Van het hoogste puntje van het gebouw bracht de tour door het gebouw de jeugdgemeenteraadsleden helemaal naar de kelder. De zogenaamde bunker. Een ruimte die in geval van nood of een ramp compleet zelfvoorzienend kan werken. Er lag bijvoorbeeld voor dertig dagen astronautenvoedsel en er stonden fietsen waarmee via een generator elektriciteit opgewekt kon worden. Erg spannend om te zien allemaal. Ook stonden er stapelbedden en heel veel computers, aldus Daniëlle Asin.

Burgemeester Simone Dirven van Aalst vergezelde de jeugdgemeenteraad tijdens het bezoek. "Het was een leuke en leerzame middag voor de leden van de jeugdgemeenteraad. Je kon het merken aan alle vragen die ze stelden aan de Commissaris van de Koningin. Sommigen daarvan waren erg gedurfd, maar mevrouw Maij-Weggen had overal een antwoord op.

Aanleiding
Het bezoek aan het provinciehuis kwam voort uit het werkbezoek van de Commissaris van de Koningin aan Dongen in januari 2008. De jeugdgemeenteraadsleden en wethouder Ad Stoop vroegen toen of ze een keer een bezoek mochten brengen aan het provinciehuis.