Vereniging Eigen Huis

Kabinet neemt maatregelen, maar onvoldoende

Het Kabinet heeft afgelopen vrijdag twee maatregelen bekend gemaakt als âaanvullende steun voor de woningmarktâ.

De ene maatregel was al bekend en betreft een verruiming van de mogelijkheden voor woningcorporaties om bouwprojecten van marktpartijen (projectontwikkelaars) over te nemen als die dreigen niet door te gaan. De woningen kunnen dan als huurwoningen in de markt worden gezet. Alleen in bijzondere gevallen kan daarvoor het garantiebedrag voor corporaties worden verhoogd.

De tweede maatregel betreft de zogenaamde Woonlastenfaciliteit voor mensen die Nationale Hypotheek Garantie (NHG) op hun hypotheek hebben en die buiten hun schuld (bijvoorbeeld door werkloosheid) in betalingsproblemen komen. Deze faciliteit werkte tot heden niet en zal in overleg met de banken en de NHG worden verbeterd.

Vereniging Eigen Huis heeft de regering in oktober 2008 gewaarschuwd voor de snel verslechterende situatie op de woningmarkt en daarvoor twee maatregelen voorgesteld. De overdrachtsbelasting zou gehalveerd moeten worden en het grensbedrag van de Nationale Hypotheek Garantie zou verhoogd moeten worden van 265.00 naar 350.000 euro. Deze maatregelen hebben veel bijval gekregen van allerhande instellingen en organisaties die werkzaam zijn op de woningmarkt. Met betrekking tot de laatste maatregel is zelfs een motie aangenomen in de Tweede Kamer.

Vereniging Eigen Huis is positief over een verbetering van de Woonlastenfaciliteit van de NHG, maar betreurt het dat de door haar voorgestelde maatregelen vooralsnog uitblijven. Het Kabinet zal op een later moment opnieuw overwegen of verdere maatregelen voor de woningmarkt noodzakelijk zijn.

Meer informatie:
Dossier kredietcrisis

Bron: Vereniging Eigen Huis
Amersfoort, 3 februari 2009

---