Gemeente Harenkarspel


Kop van Noord-Holland stelt informateur aan

Nico Schoof onderzoekt bestuurlijke toekomst regio

Oud-burgemeester Nico Schoof is aangesteld als informateur voor de Kop van Noord-Holland. Schoof gaat onderzoeken hoe de negen gemeenten tot een duurzame bestuurlijke samenwerking kunnen komen. Marjan van Kampen burgemeester van Wieringen ziet het advies van Schoof met veel vertrouwen tegemoet: "Als burgemeester heeft Nico Schoof veel ervaring opgedaan met discussies over samenwerking en herindeling. Hij herkent daardoor de problematiek en is zich zeer bewust van de kwetsbaarheid van dit proces. "

Opdracht
Aan Nico Schoof de opdracht om voor 1 maart 2009 een analyse te maken van de kansen en opgaven in de Kop van Noord-Holland. Op basis daarvan zal Schoof een advies opstellen over de bestuurlijke toekomst van de regio. Gemeentelijke herindeling is daarbij nadrukkelijk een optie. Ook zal Schoof een voorstel doen voor het tijdspad dat de gemeenten het beste kunnen aanhouden. Nico Schoof zal zo snel mogelijk met zijn werkzaamheden beginnen. Hij zal in ieder geval spreken met (vertegenwoordigingen van) gemeenteraden en colleges van alle negen gemeenten in Kop van Noord-Holland.

Nico Schoof
Gedeputeerde Bart Heller heeft Nico Schoof op voordracht van de regio benaderd voor de klus. Schoof vindt de opdracht interessant: "Het is een grote uitdaging om in de korte tijd die beschikbaar is, tot een gedegen en gedragen advies te komen. In de regio is echter grote bereidheid om het proces te laten slagen, daarom ben ik ervan overtuigd dat het gaat lukken." Nico Schoof was tot november vorig jaar burgemeester van Alphen aan den Rijn. Tijdens zijn burgemeestersschappen in Heiloo, Akersloot en Limmen heeft hij ervaring op gedaan met discussies over samenwerking en herindeling in een Noord-Hollandse setting.

De gemeenteraden van Den Helder, Harenkarspel, Niedorp, Schagen, Texel, Wieringen en Wieringermeer hebben afgelopen weken ingestemd met een gezamenlijk verzoek en de opdracht aan Schoof. Anna Paulowna en Zijpe bespreken dit voorstel op een later moment. Gedeputeerde Bart Heller van de provincie Noord-Holland is graag bereid om de gemeenten in de Kop van Noord-Holland te faciliteren door een informateur aan te stellen en te betalen: "Ik vind het van grote politieke moed getuigen dat deze gemeenten met het oog op de toekomst bereid zijn om in regionaal verband hun eigen zelfstandigheid ter discussie te stellen. Die moed wil ik graag belonen door dit proces niet alleen te steunen met bemoedigende woorden, maar ook met middelen."

Het wapen van de gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600